Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEH

Prva žena koja je prošla najokrutniju mornaričku obuku!

Vojnikinja
Foto: Thinkstock
26.09.2017.
u 15:21

Prema podacima ministarstva obrane, žene čine petnaest posto od 1.3 milijuna aktivnih američkih vojnika

Pripadnica američkih marinaca postala je prva žena koja je prošla okrutnu obuku za mornaričke časnike, ostavivši iza sebe desetke muških kolega.

Tjelesni i mentalni testovi uključuju penjanje s ruksakom teškim 69 kilograma, plivanje, preskakanje prepreka, orijentaciju u prostoru i sastavljanje oružja.

Taj iscrpljujući program obično ne zadovolji oko četvrtine marinaca. Bivši predsjednik Barack Obama omogućio je 2016. ženama da se natječu za sve položaje u vojsci, uključujući i borbeni sastav kako bi oružane snage učinio što otvorenijima. Poručnica, koja nije željela otkriti identitet, jedna je od 88 marinaca koji su prošli napornu obuku od trinaest tjedana, a koja je počela u srpnju. Na početku ih je bilo 131.

U ponedjeljak je diplomirala u vojnoj bazi Quantico u saveznoj državi Virginiji i iduće radno mjesto bit će joj zapovjednica skupine od 40 marinaca. Prema podacima ministarstva obrane, žene čine petnaest posto od 1.3 milijuna aktivnih američkih vojnika.

Ključne riječi

Komentara 11

DO
Dolinski
16:17 26.09.2017.

još kad ženu stave da zapovijeda u vojsci, zamisli moral podređenih vojnika (koji po naravi posla poštuju samo jače od sebe), mogu li nezadovoljni vojnici efikasno braniti državu, na papiru mogu dok primaju plaću u mirnodopskim uvjetima... ali u pravom sukobu nema šanse. Ja jesam za pozitivnu diskriminaciju žena u npr. brakorazvodnim sporovima za dobivanje skrbništva, ili za zanimanje teta - u vrtiću, ali u vojsci mora vrijedit pozitivna diskriminacija za muške. Osim toga imamo problem sa natalitetom, ako ženama stalno otvaramo nove mogućnosti građenja karijere na uštrb muškima, tko će onda rađati bebe, i kako nezaposlena muškaraca motivirati da ima djecu, i koja će žena htjeti nezaposlenog muškarca??

Avatar Ironman0105
Ironman0105
16:15 26.09.2017.

Pripadnica marinaca je prosla obuku za mornaricke casnike...Nemoguce, jer mornarica i marine corps su dvije sasvim razlicite i odvojene grane US vojske. Dajte malo proucite clanke koje zelite prevesti.

ST
Startrack
15:52 26.09.2017.

Ja neznam ko ovo forsira. Zene su beskorisne u bojnim jedinicama u vojsci. Isto u gradjevinarstvu. Dodje sa nekim papirom, ito uvjek kad se radi stolarija, da nemoze nosit al eto je inace strunjak. Onda ja moram vucat vrata poa po cjeloj zgradi. U pm snjima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije