Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči referenduma

Turski parlament produljio mogućnost slanja vojske u Irak i Siriju

Foto: Reuters
23.09.2017.
u 00:15

Premijer Binali Yildirim rekao je da će Turska poduzeti sigurnosne, ekonomske i političke korake kao odgovor na referendum koji Ankara smatra greškom koja će potaknuti nove regionalne krize.

Turski parlament u subotu je na sljedećih godinu dana produljio mandat koji omogućuje vojsci da intervenira u Iraku i u Siriji, dva dana prije referenduma o neovisnosti iračkog Kurdistana kojem se Ankara žestoko protivi.

Na izvanrednoj parlamentarnoj sjednici koju je prenosila televizija, turski zastupnici su usvojili vladinu rezoluciju kojom se traži jednogodišnje produljenje mandata vojsci da intervenira u Iraku i Siriji, koji istječe 30. listopada.

Tekst koji je potvrdio parlament navodi popis događaja u regiji koje Ankara smatra prijetnjom za svoju nacionalnu sigurnost, među kojima je i referendum iračkih Kurda.

Premijer Binali Yildirim rekao je da će Turska poduzeti sigurnosne, ekonomske i političke korake kao odgovor na referendum koji Ankara smatra greškom koja će potaknuti nove regionalne krize.

Uoči izglasavanja rezolucije, ministar obrane Nuretin Cankili je upozorio da će referendum iračkih Kurda biti ništavan za Ankaru i dodao da on predstavlja ozbiljnu prijetnju za tursku nacionalnu sigurnost.

U skladu s  mandatom obnovljenim u subotu, koji je prvi puta izglasan 2014. i od tada je svake godine produljen, turska vojska je u kolovozu 2016. pokrenula kopnenu ofenzivu na sjeveru Sirije protiv Islamske države i kurdskih milicija YPG.

Suočena s krvavom kurdskom separatističkom pobunom na svom teritoriju, Turska u kojoj živi oko 15 milijuna Kurda, žestoko se protivi referendumu o neovisnosti koji regionalna vlada iračkog Kurdistana predviđa održati u ponedjeljak.

Ankara je izdala više upozorenja posljednjih dana a turska vojska koja do utorka izvodi vježbe na granici s Irakom objavila je u subotu u priopćenju da se ta vježba nastavlja uz dodatne postrojbe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije