Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranka umirovljenika

Provedite nadzor nad radom Crvenog križa jer su u pitanju buduće humanitarne akcije

Pomoć Hrvaski crveni križ
Foto: Ilustracija Igor Kralj/PIXSELL
28.06.2014.
u 08:44

Potez Crvenog križa "dodatno pobuđuju sumnje da se u Hrvatskoj baš uvijek nešto nešto mora zakomplicirati, čim se na jednom računu prikupi milijunska svota. Imamo humanitarne impulse, velika srca i sućut prema tradalim sugrađanima i susjedima, znamo se organizirati kad je hitno potrebna pomoć..., ali onda s terena počnu stizati drukčije informacije, stoji u priopćenju HSU-a

Iz Hrvatske stranke umirovljenika očitovali su se na kritike upućene organizaciji Hrvatskog Crvenog križa zbog kašnjenja isplate  pomoći stradalima od nedavnih poplava. Navode da je  "nužno provesti nadzor jer, u pitanju su buduće humanitarne akcije i prikupljanje novca, povjerenje građana dobra srca, ali i još boljeg pamćenja."  

Potez Crvenog križa "dodatno pobuđuju sumnje da se u Hrvatskoj baš uvijek nešto nešto mora zakomplicirati, čim se na jednom računu prikupi milijunska svota. Imamo humanitarne impulse, velika srca i sućut prema tradalim sugrađanima i susjedima, znamo se organizirati kad je hitno potrebna pomoć..., ali onda s terena počnu stizati drukčije informacije. Početni zanos grubo se i brzo topi pred slikama neurednih i zapuštenih skladišta, razbacane donirane hrane i odjeće, a obnova uništenih naselja još nije ni počela, stoji u priopćenju Hrvatske stranke umirovljenika. "

Umirovljenici nadalje pišu kako je općepoznato  da je dio novca bio oročen te da su stigle i neke kamate, no nismo informirani kome je taj novac povjeren, nismo vidjeli pripadajuću dokumentaciju te ne znamo je li uobičajeno da se humanitarna institucija bavi obrtanjem novca ili, nedajbože, burzovnim mešetarenjem. Znamo, međutim, da takva svota novca u mjesec dana može odabranima biti itekako korisna za neki brzi poslić, čak i ako naizgled sve ispadne u redu i kamata uredno poveća glavnicu. Ne tako davno neki su mirovinski fondovi podupirali odabrane preko leđa korisnika. I nije baš dobro završilo. 

>> Stefan Novak: Vidio sam kako se krade pomoć u skladištu Crvenog križa u Županji
 

Komentara 12

PL
@ploto@
09:20 28.06.2014.

U Crveni Križ treba poslati financijski nadzor i USKOK.Treba provjeriti imovinu svih CK dužnosnika.Mislim da ih od toga već sada hvata panika .Godinama su bez kontrole i sad je vrijeme za detaljan pretres poslovanja.

L0
luena 01
11:00 28.06.2014.

@ploto.... Koga poslat kad je vecim djelom Hrvatska korumpirana,tesko je u njoj naci ljude od povjerenja koji bi mogli nadgledati i provjeravati gdje sta zavrsi... Ovaj skandal ce ubuduce biti opomena onima koji misle i zele pomoci radje ce odnijetjet pomoc i dati direktno onom kome treba tako makar ce znati da je dobio onaj komu je namjenjena ...

AL
Alkana
12:06 28.06.2014.

Nikada CK ništa ne dati jer ne upravljaju donacijama odgovorno nego onako kako im paše i kako im se da u tom trenutku. I prije ove katastrofe skladišta su im bila zapuštena (čast iznimkama), robu su bacali u kontejnere izz kojih su onda siromašni tu istu robu izvlačili. Uvijek uplaćujem Caritasu ali sad me malo brine i taj Caritas. Zašto oni nisu dijelili hranu i novac, osnovali pučku kuhinju? Da jesu, valjda bi to načelnik Gunje spomenuo. Ne može se nikada svima pomoći kako bi se to htjelo ali držati novac na računu da bi se kasnije kupovalo bijelu tehniku dok narod gladuje i očajava - veliki je propust i nadbiskupijskog đakovačkog caritasa. Ako to nije tako, neka se oglase i objasne. Ima portala koji će prenijeti njihovu obavijest i objašnjenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije