Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO NA SVEUČILIŠTU!

Prosvjedovali protiv govora ultradesničara bacajući cigle i petarde, policija odgovorila gumenim mecima

Berkeley
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
02.02.2017.
u 09:21

Jedan od prosvjednika nosio je natpis "Nema sigurnog mjesta za rasiste"

Stotine prosvjednika na prestižnom kalifornijskom sveučilištu Berkeley u srijedu su razbijale prozore, podmetale požare i sukobile se s policijom kako bi natjerale urednika ultradesničarskog portala Breitbart News Mila Yiannopoulosa da otkaže svoj govor na sveučilištu.

Dva sata prije njegova predviđenog govora pred studentima, prosvjednici su postavili metalne barikade, bacali kamenje kroz prozore zgrada i zapalili generator blizu ulaza.

Policija im je naredila da se raziđu i zatvorila je sveučilište.

Prosvjednici su također bacali cigle i petarde na policiju koja je odgovorila gumenim mecima, javljaju lokalni mediji.

Jedan od prosvjednika nosio je natpis "Nema sigurnog mjesta za rasiste". 

Sveučilište je priopćilo da je za nasilje odgovorno oko 150 osoba koje su nosile maske tijekom uglavnom mirnog prosvjeda na kojemu se okupilo 1500 ljudi. Također je dodalo da je ponosno na svoju povijest i naslijeđe.

Berkeley je poznat po studentskom Pokretu za slobodu govora osnovanom '60-ih godina. 

Yiannopoulos se deklarira kao homoseksualac, katolik i alternativni desničar.

Nakon događaja na Berkeleyu objavio je na svom profilu na Facebooku da ga je policija evakuirala iz kampusa zbog "nasilnih prosvjeda ljevičara".

"To je očito liberalan kampus tako da oni mrze sve koji se usude izraziti mišljenje o njihovu kampusu", kazao je. "Oni me baš i ne vole."

Njegov profil na Twitteru ukinut je prošle godine nakon što je optužen za sudjelovanje u zlostavljanu afričko-američke glumice preko interneta. Također ga se optužuje za govor mržnje i izjednačavanje islama s kulturom silovanja.

Na čelu Breitbart Newsa prije je bio Steve Bannon, glavni strateg predsjednika Donalda Trumpa. 

>> Melaniji Trump opet se svi rugaju i to zbog ova dva videa

Komentara 10

DA
Darko22
10:29 02.02.2017.

Liberalni neo-fašisti nastavljaju sa svojom borbom protiv slobode govora, ništa novo, takvih ima i kod nas.

ST
Startrack
10:50 02.02.2017.

Po cemu je Milo ultradesnicar? I tu mu je tema trebala bit zasto US tax payeri moraju placat ilegalnim imigrantima studiranje a amerikanci moraju placat sami sebi. Stvarno ultra.

Avatar mofo
mofo
11:15 02.02.2017.

Ultra desničar ha? E moji novinari... A uostalom da i je, di su vam parole o slobodi govora pa makar i "ultrdesničarskog"? Znamo mi šta vi smatrate slobodom govora, osjetit ću ja to opet po točki 5 na dva dana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije