Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pronađeno rješenje za Bleiburg - održat će se komemoracija s vjerskim obilježjem

Počasni bleiburški vod u priopćenju je pozvao Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta da dođu na Bleiburško polje i na taj način pokazu neslomljivu privrženost uspomeni na žrtve Bleiburga i Križnog puta
12. ožujka 2019. u 19:40 63 komentara 6001 prikaza
Bleiburg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon potrebnih konzultacija s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK) kao suorganizatorom u liturgijskom dijelu i Hrvatskim saborom kao pokroviteljem komemoracije na Bleiburgu te mjerodavnim austrijskim vlastima zaduženim za njezino odobravanje i nadzor te potporu prilikom provedbe, iz Počasnoga bleiburškog voda (PBV) izvijestili su u utorak da je pronađeno rješenje kako je i planirano - da se u subotu, 18. svibnja na Bleiburškom polju održi komemoracija s vjerskim obilježjem.

Zlatko Hasanbegović i Andrej Plenković HDZ o Bleiburgu: 'Hasanbegović i slični daju verbalno streljivo rigidnim ljevičarima poput Beljaka'

Počasni bleiburški vod u priopćenju je pozvao Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta da dođu na Bleiburško polje i na taj način pokazu neslomljivu privrženost uspomeni na žrtve Bleiburga i Križnog puta.

Istodobno, Počasni bleiburški vod pozvao je sve štovatelje uspomene na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta koji namjeravaju u svibnju doći na Bleiburško polje da se pridržavaju svih normi ponašanja na vjerskom skupu, zakona i  propisa austrijske države te uputa PBV-a o kojima će, kao i svake godine, pravodobno i detaljno izvijestiti.

Biskupija u Klagenfurtu donijela je odluku, s kojom je bila upoznata i Hrvatska biskupska konferencija (HBK), da HBK ne izda dozvolu za održavanje mise jer se “politički instrumentalizira” Priprava za Uskrs Korizma kao 'svađa-pust' između HBK i Svete stolice

U povodu 74. obljetnice bleiburške tragedije, a vezano za odluku biskupijskog administratora Biskupije Gurk u Klagenfurtu o neizdavanju odobrenja Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da jedan od hrvatskih biskupa predvodi  misno slavlje, iz Počasnog bleiburškog voda istaknuli su da u cijelosti podupiru izjavu HBK kao odgovor na spomenutu odluku te izražava zahvalnost hrvatskim biskupima na čelu s predsjednikom HBK mons. Želimirom Puljićem, nadbiskupom zadarskim, na dosadašnjoj suradnji na obilježavanju te velike tragedije hrvatskog naroda, s uvjerenjem da će se to obilježavanje nastaviti bez obzira na potpuno neočekivane probleme izazvane odlukom biskupijskog administratora Biskupije Gurk u Klagenfurtu.

Počasni bleiburški vod u priopćenju, koje je potpisao voditelj Predstavništva u Republici Hrvatskoj Bože Vukušić, također je zahvalio Hrvatskom saboru s njegovim predsjednikom Gordanom Jandrokovićem na čelu na pokroviteljstvu nad komemoracijom te na sufinanciranju njezine pripreme i provedbe, a posebice na razumijevanju i potpori u novonastaloj situaciji.

VIDEO Komemoracija u Bleiburgu:

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • genex:

  niste trebali prenijeti ovu vijest jer će sada nastupiti pomor srpskih i komunjarskih trolova na portalu.srpska nejač potpomognuta s domaćim komunjarama izdajnicima izvršit će masovni suicid biblijskih razmjera. jadni, a tako su bili sretni par dana.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Kako sad to? A toliko komentatora se radovalo otkazivanju...

 • 11474:

  Hrvatsko dostojanstvo na komemoraciji nasim mucki ubijenim rodjacima, susjedima.....na sramotu komunistickim ideolozima I njihovim pobornicima.