Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hasanbegović i slični daju verbalno streljivo rigidnim ljevičarima poput Beljaka'

Za Hasanbegovića kažu kako je umjesto da kao saborski zastupnik bar malo energije uloži u traženje rješenja, on odluku Katoličke crkve u Koruškoj "pokušava zloupotrijebiti za stjecanje sitnih dnevnopolitičkih bodova"
10. ožujka 2019. u 20:00 60 komentara 3527 prikaza
Zlatko Hasanbegović i Andrej Plenković
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u nedjelju je priopćila da u cijelosti podržava pismo hrvatskih biskupa koji su izrazili duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj o zabrani održavanja mise na komemoraciji u Bleiburgu te ustvrdila da saborski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko "Hasanbegović i njemu slični pridonose zabrani služenja mise na Bleiburgu".

Kolinda Grabar-Kitarović K. Grabar-Kitarović: 'Kao Hrvatica i vjernica žalim zbog zabrane mise zadušnice na bleiburškom polju'

HDZ je u priopćenju za javnost reagirao na ocjenu Hasanbegovića da iza zabrane stoji Andrej Plenković.

''Ono što nije uspjelo jugoslavenskim komunistima Stjepanu Mesiću, Ivi Josipoviću, Zoranu Milanoviću, likvidatoru saborskog pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom, čini će da će uspjeti njihovom autentičnom duhovnom i političkom baštiniku, gospodinu Andreju Plenkoviću'', rekao je za Novu TV Hasanbegović.

"U nedostatku bilo kakvog programa na dobrobit hrvatskih građana, g. Zlatko Hasanbegović nerijetko se u želji za malo medijske pozornosti isticao lažima spram drugih. Ali, jučerašnjim podmetanjem na Novoj TV da iza zabrane održavanja mise na komemoraciji u Bleiburgu tobože stoji predsjednik HDZ-a i Vlade RH, Hasanbegović je u prizemnosti i besramnom politikantstvu nadmašio samog sebe", priopćio je HDZ.

Bleiburg Križni put Crkva hrvatskih mučenika u Udbini može biti alternativa komemoraciji u Bleiburgu

Podsjećaju kako su jasno poručili da u cijelosti podržavaju pismo kojim je Hrvatska biskupska konferencija izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj te ocijenila da uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskog naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.

"Promptno smo i najavili da ćemo putem svojih predstavnika u Hrvatskom saboru, kao pokrovitelju komemoracije, sjesti s organizatorima obilježavanja Bleiburške tragedije - Počasnim bleiburškim vodom i HBK-om - kako bismo pokušali zajednički naći rješenje", ističe HDZ.

Za Hasanbegovića kažu kako je umjesto da kao saborski zastupnik bar malo energije uloži u traženje rješenja, on odluku Katoličke crkve u Koruškoj "pokušava zloupotrijebiti za stjecanje sitnih dnevnopolitičkih bodova".

Valter Flego reakcija Flego: Odluka Katoličke Crkve u Koruškoj nije usmjerena protiv vjere i vjernika

"Umjesto da kao saborski zastupnik bar malo energije uloži u traženje rješenja za ozbiljnu situaciju koja bi nas zajedno trebala žalostiti - slično kao kada se ni riječju nije osvrnuo na ozbiljni problem neravnopravnosti Hrvata u BiH uslijed izbora Željka Komšića - Hasanbegović odluku Katoličke crkve u Koruškoj, s kojom HDZ nema niti može imati ikakve veze, pokušava zloupotrijebiti za stjecanje sitnih dnevnopolitičkih bodova, svjedočeći da su mu kratkotrajna medijska pozornost, obračuni i vlastiti kompleksi važniji od dostojanstvenog komemoriranja žrtava komunističkog režima", kaže u priopćenju HDZ.

HDZ smatra kako je "najgore od svega to što su upravo Hasanbegović i njemu slični svojim ideološkim sektaštvom, ekstremizmom i produbljivanjem podjela u društvu pridonijeli tome da se hrvatskim biskupima onemogući služenje mise na Bleiburgu, a hrvatskim ljudima da primjereno komemoriraju svoje žrtve". Ujedno time, ocjenjuju, "rigidnim ljevičarima poput Krešimira Beljaka ili Dalije Orešković daju verbalno streljivo za tvrdnje o 'zloupotrebi pijeteta' ili 'političkoj instrumentalizaciji' komemoracije".

"Suvremena hrvatska država temelji se na Domovinskom ratu i državotvornom učenju dr. Franje Tuđmana, na općecivilizacijskim vrijednostima poštovanja svih žrtava i odgovornom suočavanju s prošlosti, a ne na naslijeđu propalih totalitarnih režima", poručio je u priopćenju HDZ.

Pogledajte video iz Bleiburga:

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • jeremija1:

    Hasanbegovic je jedini koji se usudil dirati troglavu azdaju jugoudbaskih neokomunistickih kvaziliberalnih antikatolicko- "antifistickih" elita. Covjek po nekim pitanjima ima i neke rigidne stavove, ali je cinjenica da se za ono kratko vrijeme kao ministar ozbiljno ulovil posla : postaral ... prikaži još!l se da beskorisne ( i v puno slucajeva antihrvatske ) udruge ne budu financirane, maknul je Tita s najljepseg gradskog trga, a vjerujem da bi se prihvatil i iniciranja lustracije ( makar to nije posal njegvog resora ). Takva odlucnost v sprovodjenju obecanoga je naravno zasmetala te elite i brze - bolje su ga maknuli. Takav remeti uhodanu rutinu i sprecava vucibatine v nakanama. Posten, obrazovan, kulturan, potkovan, elokventan, dosljedan, a mislim i da mu je srce na pravom mjestu. Usudil bi se reci ( makar covjeka osobno ne poznam ) da covik ima ideale i da bi za hrvatski interes nekaj i zrtvoval. Sve to njegovi protivniki nemaju ni v naznakama. Usporedimo nabrojane kvalifikacije i osobu dr. Hasanbegovica s jednim Beljakom ili jednom Vesnom Pusic i sve ti je jasno ! kak je rekal Jokas iz "Prosjakov" : " Da i najnevirniji uzviruje."".

  • stefj:

    O Beljaku ne treba trošiti riječi, a napad HDZ-a na Hasanbegovića pokazuje koga HDZ smatra najvećom prijetnjom i tko mu uzima glasove... Zato i drže Hasanbegovića podalje od medija, izvlače mu samo dijelove izjava, a za HRT ko da ne ... prikaži još! postoji. A što sad, da HDZ nije otišao toliko lijevo ne bi se otvorio prostor na desnici. I to ne ekstremnoj desnici...

  • prajdali100:

    Sasvim je pogrešna kvalifikacija za Beljaka da je on " rigidni ljevičar". On je jednostavno ništa ! Vakuum.Nula.