Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOLAZI NA LISTU

Proizvođač Spinraze uskoro će predati ‘papire’ HZZO-u

04.02.2018.
u 07:15

Financiranje će i tada nesumnjivo ostati problem iako se očekuje niža cijena ovog lijeka.

Proizvođač Spinraze, kompanija Biogen, došla je na hrvatsko tržište odnosno angažirala je predstavnika koji će predati dokumentaciju HZZO-u za uvrštenje tog posebno skupog lijeka na listu Zavoda. Lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, podsjetimo, izazvao je prosvjede roditelja, a bio je i jedna od tema posljednje sjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku čija je predsjednica dr. Ines Strenja-Linić organizirala sjednicu posvećenu skupim lijekovima.

Doza Spinraze stoji 640 tisuća kuna, a Tea Matijević, djevojčica koja je prva, na Rebru, primila taj lijek, pokazuje napredak. Kompanija, međutim, nikad nije ni predala zahtjev da lijek bude na listi Zavoda i ta je procedura sada pri kraju, a tada odluka ovisi o državi. Financiranje će i tada nesumnjivo ostati problem iako se očekuje niža cijena lijeka, no i sjednica Odbora ukazala je na izostanak sustavnog i konkretnog rješenja za odobravanje i financiranje inovativnih i skupih lijekova.

Predsjednica Odbora naglasila je da potrebe trebaju biti utvrđene na razini zdravstvenih centara, treba imati jasne smjernice liječenja i pratiti njegove ishode. Taj lijek nije jedini slučaj nedostupnosti skupe terapije.

 

 

Ključne riječi

Komentara 9

RO
ronyday
10:13 04.02.2018.

Tako skupe lijekove ne mogu si priuštiti ni mnoga bogatija društva, tim više što ti lijekovi još uvijek nisu dovoljno provjereni. Zbog toga neće mnogi dobiti znatno jeftinije i učinkovitije lijekve ili lječenja svojih bolesti. Tako populisti uništavaju zdrastveni sustav.

DU
Deleted user
20:53 04.02.2018.

Žalosno je kako ljudi beru političke prljave poene na bolestima djece. Nigdje u svijetu se ne razbacuje na taj način sa novcima.Farmaceutske kompanije naprave marketing i onda kome će uvalit nego jadnim naivnim Hrvatima . Samo za primjer. Nedavno bogata Švicarska nije odobrila skupi likj jednoj Hrvatici koja je malo poslije umrla. Jeste li to igdje pročitali gospodo novinari istraživači

Avatar Retardo
Retardo
10:18 04.02.2018.

Taj "lijek" je do sada registriran u svega pet od 200 zemalja na svijetu, a i njima mu je primjena ograničena. Očito je ispravno shvaćena muljaža s tim preparatom upitnog djelovanja i neupitno nevjerojatne cijene. Ali se mora čestitati proizvođaču, ovako dobra kampanja pritiska, igre emocija i straha nije dugo viđena. Računam ovako: doza lijeka 640 tisuća kuna: 100 kuna proizvodnja, 50 tisuća kuna medijske kampanje preko Večernjeg i drugih medija, ostaje 589.900 čiste zarade po dozi, a ima i prostora za jačanje kampanje u stilu "za aute ima, za bolesnu djecu nema".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije