Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noć šišmiša u Kopačkom ritu:

'Proganjani su i za njih se vežu predrasude, iako su vrlo korisni'

Davor Javorovic/PIXSELL
02.09.2021.
u 14:50

Bitna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, kao i oprašivanju velikog broja biljaka koje cvatu noću

Sve što su oduvijek željeli znati o šišmišima, posjetitelji Parka prirode Kopački rit doznat će ovoga petka, a susrest će se i sa šišmišem Ehom i njegovom prijateljicom Mici te otkriti gdje su bili i što su radili posljednjih godinu dana. Moći će se i voziti vlakićem u potrazi za šišmišima pomoću bat detektora. U Kopačkom ritu se, naime, obilježava jubilarna, 25. godišnjica Međunarodne noći šišmiša i 30. godišnjica Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša.

- Šišmiši su jedini leteći sisavci za koje su vezane mnoge predrasude, a mi ih volimo i čuvamo zbog njihovih neobičnih navika i izgleda, odličnih letačkih sposobnosti i eholokacije, a i zato jer nas štite od prekomjernog broja insekata – poručuju iz JU Park prirode Kopački rit.

Međunarodna se noć šišmiša, inače, obilježava od 1997., zadnjeg vikenda u kolovozu, u više od 30 država. Šišmiši su važna skupina sisavaca koja s više od 1300 vrsta čini oko četvrtine ukupnog broja sisavaca na svijetu. Bitna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, kao i oprašivanju velikog broja biljaka koje cvatu noću. Jedna su od najviše proganjanih, a najmanje proučenih skupina životinja. Lete brzinom od 18 do 29 kilometara na sat, a neke su vrste brže i od 50 kilometara na sat.

Dugovječni su, žive dulje od 20 godina, a neke vrste i dulje od 30 godina.

- Šišmiši ne prenose koronavirus, već se bolest prenosi s čovjeka na čovjeka. Ne postoje ni dokazi da je taj virus inicijalno prenesen direktno sa šišmiša na čovjeka. Povod apelu za zaštitu šišmiša na međunarodnoj razini jest žalosna činjenica da je u nekim dijelovima svijeta uočeno ubijanje šišmiša kao neopravdana mjera za suzbijanje epidemije. Čuvajmo naše šišmiše! - poručuju iz Kopačkog rita.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije