Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČENA TRI MLADUNCA

Risovi Doru i Pino nestali, a Boris se iz Slovenije doselio u Hrvatsku

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/2
27.08.2021.
u 22:40

Slovenski dio tima objavio je da imaju dokaz o prvom pomlatku doseljenih risova. Na području Jelovice uočena su tri mladunca i njihova majka Aida

Sjajnu vijest objavili su znanstvenici koji rade na međunarodnom projektu spašavanja dinarske i jugoistočne alpske populacije risa od izumiranja, u kojem sudjeluje i Hrvatska.

Slovenski dio tima objavio je da su dobili dokaz o prvom pomlatku risova doseljenih u pokrajinu Gorenjsku. Na području Jelovice uočena su tri mladunca i njihova majka Aida. Prve su ih uočile planinarke koje su pomislile da se radi o mladim lisicama, no rep im se učinio prekratkim. Druga je pomisao bila da se radi o mačićima.

Alojzije prelazi autocestu

– Iznenađenje je bilo još veće kad smo vidjeli njihovu majku kako odvodi mladunce s ceste na sigurno. Ostali smo u automobilu kako ih ne bismo previše uznemiravali – kazale su planinarke Mateja i Petra.

Tim projekta LIFE Lynx potvrdio je da je Aida, koja u Sloveniju dovezena iz Rumunjske, u to vrijeme bila prisutna na tom području. Prema podacima o kretanju s njezine ogrlice, mladunci su stari oko mjesec dana. Prva je to potvrđena reprodukcija preseljenog risa u slovenskim Alpama. Susresti risa u divljini prava je rijetkost, a posebice s mladuncima. Važno je ne uznemiravati ih jer su ti prvi mjeseci ključni za preživljavanje. Ženke često premještaju svoje mlade kako bi smanjile mogućnost da ih predatori nanjuše. Nažalost, smrtnost je u mladoj dobi, u prvoj godini života, oko 50 posto. Istraživački tim ovih dana započeo je s novom fazom monitoringa risova uz pomoć fotozamki u Sloveniji.

– Držimo palčeve da uspijemo dobiti što više fotografija Aidinih mladunaca – kažu.

U sklopu LIFE Lynx projekta do sada su u slovenski dio Dinarida puštene četiri životinje – Goru, Catalin, Boris i Maks. Još četiri risa puštena su u Hrvatskoj – Doru, Alojzije, Pino i Emil. Prema dostupnim podacima, čini se da su se četiri risa – Goru, Catalin, Boris i Alojzije, uspješno integrirali, dok se to nažalost ne može reći za preostale četiri životinje.

– Za dva risa, Dorua i Pina, nemamo podatke koje ukazuju na njihovu prisutnost na području puštanja zbog kvara telemetrijskih ogrlica, a Maks i Emil još uvijek nisu uspostavili stalni teritorij. Idućih godina planiraju se nova doseljavanja u Sloveniju i Hrvatsku – navodi se u nedavno objavljenom prvom izvješću o uspješnosti repopulacije.

Najuspješnija jedinka je mužjak Goru koji je već imao najmanje dva legla. Goru i Catalin znaju prijeći granicu pa je moguće da će se pariti i u Gorskom kotaru. “Slovenac” Boris svoj je teritorij vjerojatno osnovao na području Male Kapele u Hrvatskoj. Mjesec dana boravio je u Vrbovskom, a potom je otišao do Male Kapele. Krajem ožujka ove godine njegova je ogrlica prestala slati GPS podatke, no VHF i dalje radi, što znači da je živ. U tijeku su pokušaji da ga se uhvati i oko vrata stavi ispravna ogrlica. Alojzije se mota na području Svetog Roka. Uočeno je da često prelazi autocestu Zagreb – Ploče iznad tunela Sveti Rok.

Naseliti 14 novih životinja

Ne zna se ima li potomaka, no s obzirom na očigledno uspostavljanje teritorija i moguće reprodukcije, smatra se potencijalno uspješno integriranim u dinarsku populaciju. Populacija risa koju Hrvatska dijeli sa susjednim zemljama je ugrožena, a jedino rješenje je dovođenje “svježih” gena iz druge, stabilne populacije.

Plan je naseliti 14 životinja iz Slovačke i Rumunjske. U sklopu projekta prvi je u Hrvatsku dopremljen Doru koji je uhvaćen u Rumunjskoj u veljači 2019., a pušten je u svibnju te godine u Nacionalnom parku Risnjak. Tamo je proveo nekoliko dana, a potom je prešao u Sloveniju. U lipnju 2019. godine bezuspješno je pokušao prijeći autocestu Ljubljana – Koper. Trag mu se izgubio u siječnju prošle godine. Po svemu sudeći, više nije živ.

VIDEO Pogledajte kako izgleda najstrmiji most na svijetu: Visok je 44,7 metara kako bi ispod brodovi neometano prolazili

Komentara 8

KR
kremenko
05:56 28.08.2021.

Dokaz o" pomlatku" riseva. Što je ispravno :" pomladak ili podmladak"?

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
00:42 28.08.2021.

I obične mačke nakon nekog vremena obavezno premještaju mlade

IJ
istiina_jako_bolii
06:58 28.08.2021.

Otice i Boris u kobase.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije