Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPUTIO PISMO

Profesor prava životinja Dubrovačkim muzejima: 'Temeljem kojeg propisa ste uklonili kućicu mačke Anastazije?'

Dubrovnik: Postavljanje kućica za mačke, glavna zvijezda je mačka Anastasija
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
05.05.2022.
u 15:50

Grad Dubrovnik nažalost uopće nema izgrađeno sklonište za napuštene i izgubljene životinje, piše u pismu

Jedini profesor prava životinja u Hrvatskoj Boris Baketa poslao je pismo Dubrovačkim muzejima i ravnateljici Ivoni Michl vezano uz slučaj razmještene kućice mačke Anastazije. 

Podsjetimo, popularna mačka Anastazija podigla je Dubrovnik na noge nakon što joj je po drugi puta maknuta kućica koja se nalazila ispred Kneževih dvora gdje je inače sjedište Dubrovačkih muzeja. 

Profesor Baketa s osječkog Pravnog fakulteta zapitao je Muzeje po kojim su zakonskim osnovama donijeli odluku o uklanjanju kućice, s obzirom na to da se pozivaju na Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama koja ne potkrijepljuje navedeni slučaj, prenosi Dubrovnik Insider. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

''Poštovani,

Pratio sam slučaj s mačkom Anastazijom iz medija, a tek sam vidio odgovor Dubrovačkih muzeja na internetskom portalu Du lista od 31. ožujka ove godine. U odgovoru navodite kako je u povijesnoj jezgri zabranjeno postavljanje skloništa ili hranilišta za životinje.

Vjerojatno se pozivate na Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama (Službeni glasnik 1 – 29. siječnja 2020.). U navedenoj Odluci nigdje se ne spominje zabrana izgradnje skloništa (sklonište je nemoguće postaviti – ono se mora izgraditi).

Grad Dubrovnik nažalost uopće nema izgrađeno sklonište za napuštene i izgubljene životinje, a protivno čl. 62. st. 4. Zakona o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19) potpisao je ugovor sa skloništem koje se ne nalazi na području Dubrovačko-neretvanske županije. Opis hranilišta (postavljanje, izgled itd.) pronalazimo u čl. 25. i 26. navedene Odluke.

Iz navedenih članaka potpuno je jasno da se ovdje ne radi ni o hranilištu. Čak i kada bi se radilo o hranilištu, njegovo bi uklanjanje sukladno čl. 28. st. 2. moglo narediti samo komunalno redarstvo. Dubrovački muzeji predmetnom Odlukom nisu ovlašteni uklanjati hranilište.

U društvima koja se temelje na vladavini prava samopomoć nije dopuštena. Kao profesora koji proučava i predaje Prava životinja zanima me temeljem kojega ste propisa donijeli odluku o uklanjanju kućice ili je riječ o tome da samo jednostavno ne želite da mačka Anastazija ima bolje uvjete života u svojoj starosti?

Molim Vas da mi temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama (25/13, 85/15) date odgovor kako bih ga mogao analizirati na svojim predavanjima i u eventualnom članku. Odgovoriti mi možete na isti način na koji je moj zahtjev postavljen (e-mail)'', piše u pismu. 

>> VIDEO Planinari spasili bespomoćno lane zapelo između stijena: 'Apsolutni vrhunac dana!'

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:38 05.05.2022.

Sigurno je imala slovo Z na kućici...Gospari,a zapravo duhovna sirotinja.Anastaziju za gradonačelnicu.Ionako je dobila više glasova od gradonačelnika,pa da Anastazija izda naloge za uklanjanje svih onih bespravnih objekata,i posebno onih Radeljakovovih PVC prozora iz stare jezgre...💓💓✋✋

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije