Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Problem broj 1: Pred demografskim smo slomom, a nema politike useljavanja!

Naslovnica
Foto: VL
1/2
29.04.2016.
u 00:02

Sve razvijene zemlje selektivnom politikom useljavanja privlače visokoobrazovane kadrove.

Zašto Hrvatska, koja je u katastrofalnoj demografskoj situaciji, nema nikakvu politiku useljavanja i što se može dogoditi ako ad hoc mjerama pribjegne useljavanju stanovništva bez plana i programa?

Za razliku od nas, sve razvijene zemlje imaju i vode selektivnu politiku useljavanja. U zemlji u kojoj se svi političari kunu u nacionalne interese, uključujući i Most kojem je arbitraža Ine nacionalni interes par excellence, nitko od njih ne mari za pronatalitetnu i politiku useljavanja, koje su veći nacionalni interesi od Ine.

Dok nas uvjeravaju da je rad do 67. godine nužnost, poslodavci, kad im zatrebaju radnici poput brodomontera, zavarivača i sezonskih radnika, ne posežu za prekvalifikacijom domaćih radnika, nego traže kvote za zapošljavanje stranaca. Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a u povodu 2300 novoodobrenih kvota za zapošljavanje stranaca, upozorio je da poslodavci radije sklapaju ugovore na određeno i svake godine kukaju kako nemaju radnika za sezonu jer im je radnik migrant spreman raditi za nižu plaću, a Vlada uredno otvara granice za jeftiniji i fleksibilniji rad.

Državi ne može biti u interesu iseljavanje mladog i obrazovanog stanovništva i useljavanje jeftinije radne snage koja će još spustiti cijenu rada i niskim doprinosima neće puniti mirovinske fondove.

>>Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Odnos snaga u HDZ-u: Brkić istisnuo Jelića i bit će Karamarkov zamjenik u stranci

>>Velikani: Tko su Hrvati na stranim poštanskim markama

>>Hrvat u Skupštini Srbije: Lošije od nas u Srbiji kotiraju samo Albanci

>>Prvi europski špijun nije ni nalik Jamesu Bondu

>>Milan Ivkošić: Za Hrvatsku je spas što prije riješiti se Mostovih 'komunista'

>>Dinamo će biti jedini klub koji će voditi optuženik

Foto: VLm

Komentara 51

DA
Darko22
21:34 28.04.2016.

Ne treba nama politika useljvanja genijalci, nego politika prestanka iseljavanja za početak.

4M
4mazge
21:42 28.04.2016.

darko22......točno nama treba politika prestanka iseljavanja! ali izgleda da se na tome uopće ne radi!...dapače....radi se na tome da mladi stručni kadrovi odu....i da se uveze jeftina radna snaga kooja će usput rečeno još spustiti cijenu rada...i hrvatima će biti još teže!...još gore nego sad!....iako to zvuči nemoguće....može gore i od ovog

GR
grgaman
21:50 28.04.2016.

Nasi petokolonasi bi radije da primamo susjede koji su nas razarali i arape nego da stimuliramo povratak hrvatskog iseljenistva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije