Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obratite pažnju

Promjene u privatnim srednjim školama

Foto: Thinkstock
14.06.2017.
u 16:45

Uz plaćenu školarinu osigurana je dodatna nastava za one koji žele više ili trebaju dopunsku nastavu.

Mnoge privatne škole ne čekaju reformu obrazovanja. Nastavu prilagođavaju svojim učenicima.

1. Biraj STEM u privatnoj gimnaziji Marul

Od iduće školske godine učenici koji se odluče upisati privatne srednje škole sada, uz jezične i opće, na izbor imaju i prirodoslovno-matematičke programe. I dok se na razini države govori o važnosti STEM područja, privatne srednje škole počele su s njegovom primjenom već sada kako bi učenike zainteresirane za ta područja pripremile za tržišno najtraženija zanimanja.

Prirodoslovno-matematički program ove godine može se upisati u zagrebačkoj privatnoj gimnaziji Marul, u Vodnikovoj 12, a da bi se on potpuno primijenio, školi su u realizaciji ovog novog programa pomoć pružili i profesori MIOC-a.

Sadržaj je jednostavan – nastavni program ima više sati matematike, fizike i informatike tijekom sve četiri godine obrazovanja. Učenicima se ujedno pruža mogućnost proširenog programa matematike i informatike umjesto drugog stranog jezika. Tako se od jeseni otvara jedan razred ovog smjera koji će moći upisati 24 učenika – a za upis su predviđena dva roka – ljetni i jesenski.

Objava konačnih rezultata u ljetnom roku jest 13. srpnja, dok je 21. kolovoza rok s kojim počinju prijave u sustav za jesenski rok. Za upis u spomenutu gimnaziju i novi prirodoslovno-matematički sustav učenicima se zbraja prosjek svih zaključenih ocjena svih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja, kao i zbroj zaključenih ocjena u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja: hrvatskog, matematike, kemije, biologije, fizike i stranog jezika.

Učenik može ostvariti dodatne bodove s odličnim rezultatima ostvarenim na sportskim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Školarina iznosi 29.500 kuna i plativa je u deset rata.

2. Privatna umjetnička gimnazija

U Privatnoj umjetničkoj gimnaziji u Zagrebu u novoj se školskoj godini u prve razrede, u ukupno tri razredna odjeljenja i dva programa, mogu upisati 64 učenika. Tako se srednjoškolcima na izbor nude smjer umjetničke gimnazije, ali i prilika da se u četiri godine obrazuju za medijskog tehničara. Oni koji se žele upisati u umjetničke gimnazije od 26. lipnja prijavljuju se u obrazovne programe, dok je 10. srpnja posljednji rok za potpis ugovora o školovanju u ljetnom roku. Uvjete za upis čine prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja, a dodatno se vrednuju i zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz hrvatskog jezika, matematike, likovnog, glazbenog, stranog jezika, a šesti predmet u bodovanju ovisi o odabranom smjeru.

Tako se onima koji žele upisati smjer umjetničke gimnazije boduje povijest, dok se budućim medijskim tehničarima boduje fizika. Školarina iznosi 30.000 kuna i uključuje organizaciju redovne, dopunske i dodatne nastave, rad u radionicama, ulaznice za posjete scenskim predstavama, muzejima, galerijama, kulturnim spomenicima i kulturnim institucijama u Zagrebu, koje škola organizira kao dio nastavnog procesa.

3. Škola za cestovni promet

Učenici koji u školskoj godini 2017./2018. odluče upisati Školu za cestovni promet biraju između trogodišnjeg ili četverogodišnjeg strukovnog programa. Tako u četverogodišnjem programu biraju smjerove za zanimanja tehničar cestovnog prometa (upisuju 78 učenika), tehničara cestovnog prometa s novim strukovnim kurikulumom (koji može upisati 26 učenika) i tehničara za logistiku i špediciju koji može upisati 26 učenika. Trogodišnji program obuhvaća mogućnost učenja za vozača motornog vozila, a taj smjer može upisati 112 učenika. Odabere li učenik smjer tehničara cestovnog prometa po novom kurikulu, treba imati 48 bodova koliko iznosi prag pri čemu se boduju ocjene iz hrvatskog, stranog jezika, matematike, fizike, tehničke kulture i geografije. Pri upisu dodatne bodove učenik može ostvariti dobrim rezultatima iz natjecanja iz geografije. U prvoj godini školovanja učenik bira između dva izborna predmeta i to ekologije u prometu ili stranog jezika u struci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije