Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ledene gromade, veće od automobila, svom su se silinom obrušile na kuće Francuskoj

Pripadnici hrvatskog GSS-a prvi pritekli u pomoć žrtvama lavine u Alpama

17.12.2008.
u 19:42

Ledene gromade, veće od automobila, svom su se silinom zabile u kuću. Snježna rijeka odnijela je krov, zidovi na gornjoj etaži potpuno su popucali... Vidio sam lavine, ali nikada ovako veliku i snažnu. I nikad ovako izbliza – poručio je danas iz Francuske dopročelnik stanice Gorske službe spašavanja stanice Zagreb Dalibor Vučić.

Ogoljeni obronak
On se, zajedno sa šest kolega, u utorak zatekao nekoliko metara od lavine u francuskim Alpama. Bili su prvi koji su ljudima u razrušenim kućama priskočili upomoć, u trenucima kad je svaka sekunda važna, i spasili jednu ženu. Ondje su se slučajno zatekli. Veći dio ekipe GSS-a stanice Zagreb već je tjedan dana na skijaškim pripremama u francuskom mjestu Isole 2000. Manji dio, njih sedmero, bilo je na putu prema njima iz obližnjeg Aurona.

– Stablo se srušilo ispred našega kombija. Prepriječilo se preko ceste. Stigli smo samo nekoliko trenutaka nakon pada. Sve je mirisalo po borovini, stabla su bila iščupana iz korijenja i doslovce pretvorena u triješće. Obronak na kojemu je nekada bila šuma bio je prazan i ogoljen – kaže Vučić. Lavina se još kretala, klizila je niz brdo. Spasioce i snježni tsunami, dug 400, a širok 100 metara, dijelilo je 50-ak metara.

Prvi na terenu
– Bili smo prvi i jedini opremljeni za pomoć – kaže Vučić. Raspodijelili su se širinom lavine ispitujući teren. Činilo se da je koliko-toliko sigurno. Lavina je pokosila četiri kuće – nabolje je prošla ona uz cestu i onamo su se najprije zaputili. Dva stabla pala su na krov, no začudo, “samo” su popucala stakla. – Pronašli smo ženu u dobi od 45-50 godina. Bila je u šoku, cijelo joj se tijelo nekontrolirano treslo. Nije mogla izustiti ni riječ – kaže Vučić. Prozborila je tek da u najgore pogođenoj kući, onoj kojoj je lavina odnijela etažu, živi dvoje ljudi.

Otamo su dopirali neartikulirani zvukovi, cviljenje..., prisjeća se Vučić i dodaje: – Stubište je bilo neprohodno, nismo mogli do kata. Krenuli smo izvana. Dok smo otkopavali snijeg i micali grede kako bismo ušli u potkrovlje, došao je vlasnik! Dotrčao je po svojega psa, u panici se pokušao probiti u potkrovlje. Tad su već stigle kolege iz francuske Službe spašavanja. Izvukli smo psa, a onda kolegama prepustili posao.



Prvih 15 minuta je najvažnije za stradale

U spašavanju iz lavina najvažnije je vrijeme. Do zatrpanih se mora doći u prvih 15 minuta, što se otegne vrijeme spašavanja, šanse za preživljavanje su manje. Pola sata može biti prekasno – objašnjava Robert Erhard, pročelnik HGSS Stanice Zagreb. On se također nalazi u francuskim Alpama, gdje snijeg neprestano pada već desetak dana te je proglašen najviši stupanj lavinske opasnosti. I sama grupa GSS-ovaca odsječena je od svijeta - čim službe uspiju očistiti očistiti cesta od jedne, na nju se sruči druga lavina, kaže Erhard. Jučer se vrijeme smirilo pa su stanovnicima u pomoć poslani i helikopteri, dok dežurne službe namjerno izazivaju lavine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije