Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Za Hrvatsku bez krzna'

Prijatelji životinja: Donosi se još jedan prijedlog koji bi trebao ostati u kamenom dobu

Za Hrvatsku bez krzna
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/7
09.07.2015.
u 14:47

Iako EU potiče stroža pravila za zaštitu životinja i potpunu zabranu uzgoja životinja radi krzna, Ministarstvo poljoprivrede predlaže da se unazadi Zakon o zaštiti životinja i dopusti uzgoj činčila za krzno - kažu iz Prijatelja životinja

S 10-metarskim transparentom 'Za Hrvatsku bez krzna' danas je održan prosvjed Prijatelja životinja pred Ministarstvom poljoprivrede.

- Nakon prijedloga za uvođenje lova lukom i strijelom, Ministarstvo poljoprivrede, na čelu s ministrom Jakovinom, donosi još jedan prijedlog koji bi trebao ostati u kamenom dobu! Iako Europska Unija potiče države članice da primjenjuju stroža pravila za zaštitu životinja i potpuno zabrane uzgoj životinja radi krzna, Ministarstvo poljoprivrede predlaže da se unazadi Zakon o zaštiti životinja i dopusti uzgoj činčila za krzno. Uzgoj životinja radi krzna zabranjen je u Hrvatskoj od 2007. godine, s prijelaznim razdobljem od 10 godina - poručili su iz Prijatelja životinja.

- Trenutačno je u Hrvatskoj pet puta manje farmi činčila nego u vrijeme kada je donijeta zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna. Zabranu su 2006. godine podržali Vlada, sve vodeće parlamentarne stranke kao i one u koaliciji te saborski zastupnici, a istraživanja javnoga mnijenja pokazala su da ju podržava i preko 70 posto građana. Građani ne žele da se u Hrvatskoj činčile muče u kavezima, da bi im u industriji krzna lomili vratove, gušili ih plinom ili ih ubijali električnim udarima. Trenutno vladajuća politička stranka još uvijek na svojim mrežnim stranicama ima jasnu podršku zabrani uzgoja životinja za krzno - dodaje se u priopćenju.

Iz Prijatelja životinja poručuju da bi se Ministarstvo poljoprivrede trebalo ponositi zabranom i slijediti trend porasta broja zemalja koje zabranjuju uzgoj, a ne pogodovati nekolicini uzgajivača koji se ne pridržavaju ionako dugog prijelaznog razdoblja. - Građani i političari nisu maloumni i znaju da činčile jednako osjećaju patnju i bol kao i kune, lisice, psi ili bilo koje druge životinje oderane radi krzna, a i s obzirom na to da se jedno činčile uzgajaju u Hrvatskoj. Činčilama treba spašavati staništa, u kojima su dovedene do ruba istrebljenja upravo zbog pohlepe pojedinaca za prodajom njihova krzna, a ne mučiti ih u kavezima uzgajivača - kažu iz Prijatelja životinja.

>> Hugo Boss odriče se krznenih kolekcija

Komentara 4

KA
kafka
15:39 09.07.2015.

Gdje se prijatelji životinja da zaštite ostale ptice koje su protjerale i istrijebile zaštićene vrane. . . . . . . . . Vrane čine genocid nad nekim drugim vrstama i nitko ništa ne poduzima. Počele su napadati i ljude i nikome ništa. . . . . . . Gdje ste udruge za zaštitu životinja???

RE
reborn
17:22 09.07.2015.

Zabrana uzgoja životinja zbog krzna? A zašto ne zabrana uzgoja životinja zbog kože (cipele, torbice)? Ili zbog mesa? Ili zbog jaja? Zašto ne zabraniti uzgoj biljaka, jer i biljke pate kada ih se sjecka za silažu? Pa onda lamentirati o liberalnom društvu i slobodnom tržištu u kojem je sve dozvoljeno? Svašta...

NA
navijeke
17:39 09.07.2015.

Mogu li ti prijatelji životinja za svoju obuću pokazati kakvu potvrdu o donaciji kože od strane životinja kojima je oderana? Ili njihova ljubav ne seže baš tako daleko?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije