Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 89. GODINI

Preminula je istaknuta srpska političarka Latinka Perović: Protivila se Miloševićevoj politici

Beograd: Latinka Perovi?, srbijanska povjesni?arka i bivša politi?arka
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.12.2022.
u 18:16

Od 1968. do 1972. godine, bila je tajnica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, kada je smijenjena s Markom Nikezićem, tadašnjim predsjednikom CK SKS, u tzv. čistki srpskih liberala.

Ugledna srbijanska povjesničarka i političarka Latinka Perović umrla je u utorak u Beogradu u 90. godini, objavili su beogradski mediji. Sa samo 27 godina postala je predsjednicom Antifašističke fronte žena Srbije, a od 1968. do 1972. bila je tajnica Saveza komunista Srbije (SKS). U to je vrijeme smatrana najutjecajnijom ženom u zemlji i jedinom koja svoju poziciju nije dobila udajom za moćnijeg muškarca, već zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama, piše list "Danas".

Josip Broz Tito smijenio ju je 1972. s pozicije tajnice SKS-a jer su njezina uvjerenja bila preliberalna. Nakon gušenja Hrvatskog proljeća 1971. i takozvane čistka srpskih liberala 1972., Perović je dala ostavku na sve partijske i državne dužnosti. Poslije toga se više nikad nije vratila u politiku, ali je na različite načine bila prisutna na političkoj sceni.

Posvetila se istraživanju i postala poznata kao stručnjak za srpsku povijest 19. stoljeća i za srpsku suvremenu povijest.

Godine 2015. objavila je knjigu „Dominantna i neželjena elita“ o 13 srbijanskih političara od Dobrice Ćosića do Zorana Đinđića, ljudima različitih generacija koje, prema uredniku knjige Grujici Spasoviću, spaja ideja o Srbiji kao uređenoj demokratskoj državi.

Latinka Perović dala je intervju za Večernji list u veljači 2021. godine u kojem je govorila o svojem životu, ali i o raspadu Jugoslavije i što je dovelo do toga.

"Jugoslavija se raspala zato što je Srbija jednostrano odbacila postojeće rješenje. Tadašnje vodstvo Srbije vratilo se na centralizaciju i unitarizaciju Jugoslavije, poništen je konfederalni status republika, ukinute su pokrajine i počelo se razgovarati s pozicije sile. Postupno su se rušili stupovi koncepta Jugoslavije koji je nastao u tijekom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Najprije je to došlo s biološkim krajem Josipa Broza Tita, onda je došlo do raspada SK na Četrnaestom kongresu, a na kraju se vojska stavila na srpsku stranu, što se dogodilo i ostalim višenacionalnim saveznim institucijama. Nakon svega toga bilo je vrlo jasno da drugi u Jugoslaviji ne mogu pristati na rat protiv samih sebe u ime jedinstva neke centralizirane Jugoslavije s dominacijom relativno većinskog naroda. Tako ja to vidim", kazala je tada.

Više o tome, što je rekla pročitajte OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 11

VI
vidum
06:14 13.12.2022.

Bila je to srpska Savka. Da je uspjelo ono za što su se te dvije pametne žene zalagale, Juga bi se bila raspala bez ispaljenog metka. Neki im to nikad ne bi oprostili.

VA
vadis1
14:26 13.12.2022.

Zao mi je ove istaknute zene i vrhunske intelektualke. Latinki Perovic neka je vjecna slava i hvala!

DU
Deleted user
00:35 13.12.2022.

Ovo je neka fakat nebitna baba. Nikad čuo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije