Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Preminula novinarka koja je javila da je započeo 2. svjetski rat: 'spasila je 3500 Židova'

Hollingworth je ušla u povijest kad je javila da Njemačka upravo kreće s invazijom na Poljsku
10. siječnja 2017. u 17:57 2 komentara 1122 prikaza
Clare Hollingworth
Foto: BOBBY YIP/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Britanska ratna dopisnica Clare Hollingworth, novinarka koja je prva javila da je započeo Drugi svjetski rat, preminula je u Hong Kongu u 106. godini, objavljeno je u utorak na njezinoj Facebook stranici. 

Hollingworth je ušla u povijest kad je javila da Njemačka upravo kreće s invazijom na Poljsku, čime je započeo Drugi svjetski rat. Bilo je to samo tjedan dana nakon što je zaposlena u britanskim novinama Daily Telegraph.

Carrie Fisher SLAVNA GLUMICA Carrie Fisher preminula u 61. godini Ivana Popović Izgubila je bitku Preminula dizajnerica i kiparica Ivana Popović

"U mjesecima koji su prethodili zaposlenju u Telegraphu u srpnju 1939. Hollingworth je dobila nadimak 'Scarlet Pimpernel' jer je pomogla oko 3500 Židova da pobjegnu od nacista, organizirajući njihovu evakuaciju iz Katowica u Veliku Britaniju", napisao je Klub stranih dopisnika Hong Konga prigodom njenog 105. rođendana, referirajući se na seriju povijesnih romana britanske spisateljice barunice Orczy koji prate priču Engleza koji spašava aristokrate tijekom Francuske revolucije.

Hollingworth je izvještavala o sukobima u Palestini, Alžiru, Iranu, Egiptu, Pakistanu, Kini, Jemenu i Vijetnamu. Bila je prva osoba koja je razgovarala s iranskim šahom i izvještavala iz Pekinga tijekom kraja vladavine Mao Ce Tunga. 

>> Legendarna Zsa Zsa Gabor umrla u 100. godini: predstavljala je ideal platinaste plavuše

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Avatar superhik74
    superhik74:

    S obzirom da je "izvjestavala" o "sukobima" (tu se "normalno" nije se radilo o nikakvoj invaziji) u Palestini i Vijetnamu koliko je spasila palestinaca i vjetnamaca ?

  • raikonen:

    Nisi morala