Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pregovori se zakomplicirali: EU pita što je s ratnim zločinima

U EK-ovu izvještaju o napretku, koji se očekivao tek 11. ožujka, navodi se da smo ostvarili znatan napredak u ispunjavanju mjerila, ali ne i da su ispunjena
03. ožujka 2011. u 08:00 805 komentara 7 prikaza
zlatna kuna (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Predstavnici Europske komisije prije desetak dana od Vlade su zatražili da im dostavi strategiju za rješavanje ratnih zločina. Ovu informaciju Vlada je nastojala prešutjeti jer upozorava na to kako se, umjesto da se ispunjavaju mjerila u 23. poglavlju – pravosuđe i ljudska prava, događa suprotno jer je kao problem iskrslo ono što se smatralo gotovo neupitnim.

Upravo se to dogodilo s ratnim zločinima koji su se, doduše, i prije spominjali kao problem koji Hrvatska mora riješiti, ali se nikada od Vlade nije zahtijevalo da o tome izradi posebnu strategiju.

Slučaj Purda signal EK-u

Taj novi zahtjev koji je EK postavio pred Vladu podudara se sa slučajem vukovarskog branitelja Tihomira Purde koji je izazvao lavinu reakcija u Hrvatskoj. Slučaj je preko noći postao politička top-tema u sklopu koje su se davale i, za obnašatelje vlasti, neodmjerene izjave o “našim i njihovim” zločincima.

Neprimjereni politički istupi, podizanje tenzija i prosvjedi zbog ratnih zločina, za EK su postali signal da je to i dalje tema koja je hrvatskoj Vladi sklizak teren pa se zatražilo donošenje strateškog dokumenta o tome kako će se riješiti pitanje ratnih zločina.

U Ministarstvu pravosuđa, međutim, uvjeravaju nas kako strategija za rješavanje ratnih zločina nema nikakve veze sa slučajem Purda. Navode da je ona prihvaćena 11. veljače, a da ju je EK prvi put spomenuo u lipnju prošle godine. Tvrde kako se tražilo da se u strategiji točno definira dinamika rješavanja preostalih ratnih zločina koji još nisu procesuirani te da se pobroje sve aktivnosti koje Vlada nastoji poduzeti u sklopu regionalne suradnje radi rješavanja toga problema.

Jednako prema Srbima

Informacija iz Ministarstva pravosuđa govori da je izrađen plan prema kojemu bi se ratni zločini trebali rješavati prema prioritetu, i to tako da se najprije pristupi težima (po broju žrtava i opsegu samog zločina). Također se navodi da nije upitno koliko je optuženih Srba, a koliko Hrvata, odnosno da Hrvatska strategijom ne mora i ubuduće dokazivati kako ratne zločine mjeri jednakim aršinom, tj. da se prekinulo s politikom iz devedesetih kada se masovno optuživalo Srbe.

U EK-ovu izvještaju o napretku koji je trebao biti objavljen tek 11. ožujka navodi se da je Hrvatska ostvarila znatan napredak u ispunjavanju mjerila iz 23. poglavlja, ali ne i da su ispunjena, što bi značilo da možemo u lipnju, kako je bio cilj, zatvoriti pregovore. U izvještaju se spominju ratni zločini i traži ubrzanje njihova procesuiranja (ostalo je 500 slučajeva, a u godini ih se sudski obradi tek 25). Uz to se traži i napredak u zbrinjavanju bivših nositelja stanarskog prava, razmjerno zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina u javnoj upravi, uključujući policiju i pravosuđe, te progon korupcije, ali i dodatan napor u unapređivanju pravosuđa.

Konkretno se traži smanjenje broja sudskih predmeta, a posebna je kritika sudstvu što se povećao broj starih predmeta koji ostaju neriješeni, i to u građanskoj domeni. U regrutiranju pravosudnog kadra treba dokazati njegovu neovisnost o politici.

Još je previše sudskih pre

Još je previše sudskih predmeta neriješeno

Ratni zločin Od Hrvatske se traži da riješi preostalih 500 slučajeva ratnih zločina iz Domovinskog rata, da nastavi i dalje surađivati s Haaškim sudom te da pronađe topničke dnevnike

DSV i DOV U sklopu zahtjeva da se pravosuđe depolitizira traži se i uvođenje objektivnih kriterija za imenovanje pravosudnog kadra, ali i za njihovo napredovanje

Učinkovitost Suprotno tvrdnjama iz sudstva, EK uočava da je još problem velik broj neriješenih sudskih predmeta te da se 3,8 posto povećao broj starih građanskih predmeta.

Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    17:24h vidiš SKOJ evac Kinezi su forsirani i financirani od Amera još od 70 tih.Za vrijeme DR u Hrvatskoj Kineska industrija je bila etablirana u svim EU zemljama ,

  • patuljčica..:

    Zamislimo situaciju - Srbija i BIH u EU. Hrvatska izvan EU.

  • vidimškoj:

    =hart= je napisao/la: ++++ skojevko,moji kandidati su bili Gotovac i Budiša a Mesiću nisam nikada dao glas. Njega branim upravo zato šta ga vi napadate samo zato šta vas je ojebhao.