Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAFINERIJA SISAK

600 radnika potpisalo peticiju protiv otkaza Sekulića

Predrag Sekulić
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/8
06.11.2017.
u 12:15

Sekulić je sindikalni povjerenik i čelnik sindikata Nova solidarnost te INA trenutačno na sudu traži pravomoćnost svog otkaza, jer se sindikat nije složio s time

Gotovo 600 radnika sisačke rafinerije potpisalo je peticiju kojom od svog poslodavca, INA-e, traže poništenje  otkaza ugovora o radu sindikalcu i koordinatoru Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak Predragu Sekuliću

Sekulić je sindikalni povjerenik i čelnik sindikata Nova solidarnost te INA trenutačno na sudu traži pravomoćnost svog otkaza, jer se sindikat nije složio s time. Sindikat Nova solidarnost formiran je prije nekoliko godina, baza mu je sisačka rafinerija, a njihova sindikalna borba usmjerena protiv namjere Uprave INA-e i MOL-a, kao vlasnika, da ugase rafineriju.

„Susreli smo se s dva predsjednika države, s dva premijera i dva predsjednika sabora i sve ih upoznali sa situacijom i namjerom MOL-a. Možda je vrijeme napokon za reakciju izabranih, a ne da uvijek budu neutralni“ – rekao je Predrag Sekulić na današnjoj tiskovnoj konferenciji, na kojem su drugi sindikalisti pozvali i institucije da zaštite hrvatske interese u INA-i.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

„Pozivamo DORH da uđe u INA-u jer smo uvjerenja kako bi tim postupkom otvorili novi slučaj Agrokor“ – rekao je predsjednik skupštine Nove solidarnosti Marino Koren.

Predrag Sekulić je i danas, na tiskovnoj konferenciji, ponovio kako je sisačka rafinerija profitabilna i kako je jedina namjera MOL-a da zatvaranjem rafinerija u Sisku i Rijeci uništi konkurenciju svojim rafinerijama te kako MOL i dalje nije ispunio svoje ugovorne obveze prema rafinerijama, a koje je preuzeo kupnjom INA-e. 

Na novinarsko pitanje komentirao je i interes Rosnjefta za INA-u i obje hrvatske rafinerije.

„MOL želi zatvoriti Sisak, a zatim i Rijeku. Tko god dođe kao novi strateški partner to je pozitivno, a čuli smo i od Rosnjefta da su rafinerije profitabilne što je potvrda onog što mi govorimo cijelo vrijeme, a zbog čega nas, kao sindikat, u INA-i proganjaju i uskraćuju nam normalno sindikalno djelovanje koje je dopušteno drugim sindikatima u INA-i“ – dodao je Sekulić najavivši i tužbe protiv INA-e..

„Znam zašto se borimo i nećete nas zaustaviti. Zato sam prinuđen koristiti sva pravosudna sredstva da se obranim od Vas. Tužba je spremna, mnogi će se naći na klupi za svjedoke, a mnogi pod kaznenom odgovornošću“ – rekao je Predrag Sekulić obraćajući se Upravi INA-e i MOL-a.

Najavio je i tužbe za uznemiravanje dok razmišlja i o tužbi zbog diskriminacije na radnom mjestu.

„Nisam do sada počinio nijednu grešku na svom radnom mjestu. U obrazloženju otkaza ističu i iznošenje lažnih podataka i poslovnih tajni, a iz toga se vidi veliki neprofesionalizam koji vlada u službama kompanije. Podaci o maržama su na internetu i ništa nismo iznosili bez dokaza.“ – istaknuo je Sekulić.

U INA-inom obrazloženju se navodi kako je Predrag Sekulić vrijeđao i po nacionalnoj osnovi u svojim izjavama, a što se odnosi na pojam Mađaroni kojeg je koristio. No, taj izraz se u hrvatskoj povijesti nije koristio za Mađare nego za dio hrvatskog plemstva koji su željeli što veću povezanost Hrvatske i tadašnje Ugarske.

O otkazu Predragu Sekuliću tijekom vikenda oglasila se i INA.

„Budući da g. Sekulić opetovano krši odredbe Ininog Pravilnika o radu i drugih internih akata, i to unatoč prethodno izrečena dva upozorenja o obvezama iz radnog odnosa i mogućnosti otkaza, pokrenut je proces nadomjesne sudske odluke otkazivanja njegova ugovora o radu.

On je u svojim medijskim istupima iznosio netočne tvrdnje o poslovanju kompanije te podatke koji spadaju u domenu poslovne tajne, te je dovodio u pitanje vjerodostojnost Ininih financijskih izvještaja.

Prekršio je niz zakona, internih akata i etička načela INA Grupe tako da je u svojim istupima diskriminirao i vrijeđao, naročito po nacionalnoj osnovi , što šteti ugledu kompanije.

Također, neovlašteno je ulazio u poslovni prostor te je prekršio propise o sigurnosti i zaštiti na radu i propise o zaštiti od požara koji su u INA-i ne samo zakonska obveza, već i apsolutni prioritet”, stoji u INA-inom priopćenju.

Komentara 3

MO
morska
15:02 06.11.2017.

Dobro da je covjek ziv sto mu rade!

NE
Netko92
19:57 06.11.2017.

Samo naprijed majstore

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:00 07.11.2017.

Sisačka rafinerija građena je u SFRJ za interne potrebe zemlje sa 22 mil. stanovnika. Nakon svih promjena vjerovatno je na rubu isplativosti tako da mogu se radnici buniti koliko žele, vjerujem da bilo koji drugi strani vlasnik da je kupio INU isto bi je zatvorio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije