Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

MOL-ova dobit za devet mjeseci 1,87 milijardi dolara, 12 posto viša nego lani

Predsjednik Uprave Mol Grupe Zsolt Hernádi rekao je da je Grupa u prvih devet mjeseci ove godine na dobrom putu da ostvari cilj od 2,3 milijarde dolara čiste EBITDA-e i realizaciju strategije MOL 2030
03. studenoga 2017. u 09:49 1 komentara 220 prikaza
MOL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

MOL Grupa objavila je u petak da joj čista CCS EBITDA za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 520,8 milijardi forinti odnosno 1,87 milijardi dolara što je 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Start up Pozivni natječaj MOL Grupa traži start-upove s inovativnim rješenjima

Neto dobit za treći kvartal iznosi 184 milijuna dolara, a za prvih devet mjeseci 823 milijuna dolara. U financijskom izvješću Grupe navodi se i da uz kapitalna ulaganja od 605 milijuna dolara u tri ovogodišnja kvartala, kompanija i dalje generira snažan novčani tijek u svim segmentima poslovanja.

EBITDA u upstreamu u trećem je kvartalu iznosila  49,1 milijardi forinti (188 milijuna dolara), uz prosječnu dnevnu proizvodnju od 105.000 barela ekvivalenta nafte. Tijekom prvih devet mjeseci EBITDA je u toj djelatnosti porasla više od 30 posto u usporedbi s istim razdobljem 2016.

Ističe se i kako upstream i u 2017. generira snažan slobodni novčani tijek: prosječno 15 dolara po svakom proizvedenom barelu, uz prosječnu cijenu brenta od 52 dolara po barelu.

S druge strane, doprinosi petrokemije i prerade pali zbog nižih veleprodajnih marži, manje prodaje vlastitih proizvoda i jednokratnih stavki pa je downstream ostvario nižu EBITDA-u od 271 milijuna dolara.

Doprinos tog segmetna poslovanja za prvih devet mjeseci ostao je na 923 milijuna dolara. Usluge kupcima nastavljaju s rastom i ostvaruju najbolji kvartalni rezultat do sada, od 132 milijuna dolara.

Komentirajući poslovne rezultate,  predsjednik Uprave Mol Grupe Zsolt Hernádi rekao je da je Grupa u prvih devet mjeseci ove godine na dobrom putu da ostvari cilj od 2,3 milijarde dolara čiste EBITDA-e i realizaciju strategije MOL 2030.

"Ove godine nastavljamo generirati snažan slobodni novčani tijek unatoč tome što nismo u potpunosti iskoristili prilike koje je nudilo povoljno vanjsko okruženje u trećem kvartalu. Kako bismo ostvarili naše strateške ciljeve pokrenuli smo i "Downstream 2022.", program usmjeren na učinkovitost, transformaciju i rast, kroz koji ćemo realizirati dodatnih 500 milijuna dolara EBITDA-e uz značajna ulaganja od preko dvije milijarde dolara do 2022. Glavni transformacijski projekt ovog programa, poliol projekt, napreduje prema planu budući da smo ishodili sve tehnološke licence i inženjerske resurse", kazao je Hernadi.

Preseljenje MOL gradi novo sjedište kompanije Pal Kara Savjetnik Mol grupe: Platite što prije izgubljenu arbitražu jer kamate rastu MOL Pal Kara Glavni savjetnik MOL-a: Otvoreni smo za prodaju svog udjela u Ini
NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?