Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poznato tko i pod kojim uvjetima može tražiti odgodu plaćanja poreza

Novost je da odgodu plaćanja PDV-a mogu tražiti i mali poduzetnici koji u prethodnoj godini nisu imali  promet veći od 7,5 milijuna kuna.
24. ožujka 2020. u 14:32 6 komentara 6695 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Porezna uprava objavila je uvjete za traženje zahtjeva za odgodu plaćanja poreza na tri mjeseca, zajedno sa pratećim obrascima.  Osnovni preduvjet  da bi tvrtka mogla tražiti odgodu plaćanja poreza je da tvrtka nije porezni dužnik veći od 200 kuna, te da ima ili očekuje pad prihoda veći od 20 posto. Novost je da odgodu plaćanja PDV-a mogu tražiti i mali poduzetnici koji u prethodnoj godini nisu imali  promet veći od 7,5 milijuna kuna.

Zdravko Marić, ministar financija DAVOR IVANKOVIĆ Poruka ministru Mariću – kriza nije vrijeme za poskupljivanje kave, cigareta, alkohola

- Oni koji su  do 7,5 milijuna kuna, pod uvjetom da PDV po izdanim računima nije naplaćen, kao i da postoji dodatan utjecaj na likvidnost, govorimo o PDV-u već za ožujak, odnosno za one koji prijavljuju tromjesečno, za prvi kvartal, i takvi imaju odgodu, i tako svaki mjesec iduće primjene, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

- I PDV smo uspjeli uklopiti u cijelu priču, svjesni naravno i svih efekata koje imamo i na prihodovnoj strani proračuna, a u ovim okolnostima govorimo o likvidonosnom udaru, kazao je ministar.

RAZMATRAT ĆE ZAHTJEVE Banke će odobravati tromjesečnu odgodu kredita i za građane

Sve odgođene obveze, kao što su porez na dohodak i doprinos na zdravstveno osiguranje, državni proračun će nadomjestiti lokalnoj samoupravi i HZZO-u.  Ministar apelira  na poduzetnike da koriste sustav e porezne i preko njih predaju zahtjeve. Država zasad nisu tromjesečnu odgodu plaćanja javnih davanja uz mogućnsot dodatne odgode još tri mjeseca. Taj bi se dug kasnije otplaćivao u naredne dvije godine. Poduzetnici umjesto odgode po propisanim kriterijima traže potpuno  oslobađanje plaćanja javnih davanja na tri mjesec za sve. 

Ministar rada Josip Aladrović ističe da je do podneva u utorak Zavodu za zapošljavanje stiglo oko 7400 prijava poduzetnika da se isplati minimalna  plaća za 40 tisuća zaposlenih radnika. Prve isplate bit će već ovaj tjedan. 

Ministar financija procjenjuje učinak odgode plaćanja javnih davanja za poduzetnike, odnosno poreza na dohodak i dobit te doprinosa, na četiri milijarde kuna mjesečno, te da se očekuje kako će poslodavci u poteškoćama tražiti od države isplatu minimalne plaće za 600 tisuća radnika.

Ponovio je da je trenutno na snazi odgoda javnih davanja, a ne njihovo ukidanje.

Video - Ministar Marić o stanju gospodarstva

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • kronika20:

    Državu očekuje crni scenario na samo sa virusom nego i financijski, zato hitno treba rezati plaće u državnom sektoru, predsjedniku države i sličnim parazitima, otpustiti sve nepotrebne sa proračuna, plaćanja svim udrugama, agenicijama, limitirati mirovine, umanjiti socijalna davanja onima koji ... prikaži još!i nisu nošta pridonjeli ovom društvu... ako to ne učinimo danas, sutra može biti prekasno.

  • stefj:

    Nevjerojatno je da se država i paradržava ne žele odreći niti lipe, te opet pomažu samo tvrtkama u nevolji. Znači da bi ti država pomogla ili ti olakšala moraš biti problem... Opet ispada da su idioti oni koji rade dobro, ... prikaži još! izvoze, uredno plaćaju poreze i trebaju kredite za poslovanje, a ne preživljavanje. Što je s nama koji imamo preplaćen PDV, za sada nemamo problema, ali sigurno ćemo uskoro imati?...

  • dosadno:

    Poduzetniku koji je ostao bez prihoda nuditi samo odgode obveza, a ne i ukidanje je nikakva mjera i nikakva dugoročna pomoć. Itd.