Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bernardić:

'Pozivam građane da se masovno odazovu na izbore i tako smanje mogućnost krađe glasova'

Oporba u saboru održala zajedničku konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
05.12.2019.
u 12:19

Danas članove biračkih odbora za predsjedničke izbore određuje lokalna samouprava, odnosno, upozorava Bernardić, recimo Milan Bandić kao gradonačelnik, ali ujedno i predsjednik stranke koji još k tome podržava jednog kandidata

Čelnici oporbenih stranaka – SDP-a, HSS-a, HSU-a, Snage, Glasa, IDS-a i Demokrata – upozorili su danas kako SDP-ovim prijedlogom izmjena Zakona o izboru predsjednika RH, o kojem se danas treba raspravljati u Saboru, žele spriječiti krađu glasova na izborima i povećati transparentnost izbornog procesa te time dati doprinos razvoju demokracije. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je kako je svima jasno da su krađa i lopovluk rak-rana našeg društva protiv kojeg se treba boriti svim silama, pa tako i izmjenom ovog zakona.

– Ako se dogodi krađa glasova na izborima, građani postaju demotivirani, još više razočarani stanjem u zemlji, jer znaju da njihov glas neće ništa promijeniti, a rezultati izbora u tom slučaju nisu odraz stvarne volje većine građana. Što želimo postići ovim prijedlogom Zakona? Dvije ključne izmjene, želimo da se birački odbori biraju na isti način kako je to propisano na europskim i parlamentarnim izborima jer je dosadašnja praksa pokazala ispravnost ovog prijedloga te želimo da birač potpiše preuzimanje listića kada ga uzme na biračkom mjestu – kazao je Bernardić.

Danas članove biračkih odbora za predsjedničke izbore određuje lokalna samouprava, odnosno, upozorava Bernardić, recimo Milan Bandić kao gradonačelnik, ali ujedno i predsjednik stranke koji još k tome podržava jednog kandidata.

– Što znači da zbog stranačke pripadnosti načelnika i gradonačelnika ovaj način izbora članova biračkih odbora nije pošten. Želimo i da birač potpiše da je preuzeo glasački listić, jer sada svjedočimo da članovi biračkih odbora zaokružuju birače na popisu kad preuzmu glasačke listiće. U ovom slučaju bi birač ili glasač svojim potpisom potvrdio da je obavio glasanje. Po sadašnjem zakonu, kada bi član biračkog odbora htio ukrasti glasove, ono što treba učiniti jest da samo zaokruži redni broj ispred imena birača koji nije došao na glasanje i ubaci listić u kutiju. Ovim prijedlogom Zakona, da bi se ukrao glas, mora se krivotvoriti i potpis, što krađu glasova čini opasnijim poslom, koji podliježe kaznenom progonu – pojašnjava Bernardić. Zato vjeruje da je ovaj prijedlog itekako važan, jer je to pravedniji i učinkovitiji način kontrole izbora i smanjuje mogućnost krađe i manipuliranja glasovima.

– Vlada je u svom mišljenju obrazložila da se ne slaže s prijedlogom, jer se Zakon mijenja u godini izbora. No isti kriterij nisu imali kada su netom prije europskih izbora promijenili Zakon o financiranju izbornih kampanja i na takav način htjeli pogodovati HDZ-u misleći da će dobar izborni rezultat ostvariti ako potroše mnogo novca. Na njihovu žalost, stvarnost je pokazala suprotno. Ali način na koji je Vlada dala negativno mišljenje na prijedlog Zakona u najmanju ruku izaziva sumnju u iskrene namjere i transparentnost izbornog procesa. Na snazi su očito dvostruki kriteriji. I stoga, da bi spriječili krađu glasova na izborima, predlažemo ovaj zakon i pozivam građane da se masovno odazovu na izbore i tako barem donekle smanje mogućnost manipulacije i krađe glasova – zaključuje Bernardić.

Čelnik stranke Snaga Goran Aleksić samo je kratko dodao da su predsjednički izbori jako bitni jer će se stvoriti psihološka prednost za opciju koja pobijedi na izborima.

– Ako ne pobijedi Zoran Milanović, to će značiti da će HDZ pobijediti na parlamentarnim izborima – poručio je Aleksić apelirajući na građane da je jako važno da svi izađu na izbore i glasaju po svojoj savjesti.

VIDEO Predsjednički kandidati

Komentara 31

DU
Deleted user
12:58 05.12.2019.

Bernardiću šta ti to sve vrijedi kad ćeš izgubiti na izborima - poslije Milanovića padaš i ti i tvoj SDP

JB
Jandref_Briselionovič_Plenjinj
13:19 05.12.2019.

Vidim, Bernardiću, okružio si se 'finim' ljudima. To samo znači da si preuzeo na sebe njihove 'zasluge' iz prošlosti.

Avatar lovre von Bratsch
lovre von Bratsch
12:47 05.12.2019.

Glasao bih masovno za Zorana samo ako obeća da će beljaku i mrak taritaš nositi hranu u zatvor... sa tankim šnitama kruha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije