Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIKUPLJANJE POTPISA

Klub zastupnika SDP-a pokrenut će proceduru izglasavanja nepovjerenja ministrici Divjak

Blaženka Divjak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.12.2019.
u 13:47

– Namjeravamo, počevši već danas, u iduća tri dana prikupiti potpise za opoziv i onda se o tome može raspravljati na redovnoj sjednici do 15. prosinca – rekao je Bauk.

Klub zastupnika SDP-a pokrenut će proceduru izglasavanja nepovjerenja ministrici obrazovanja i znanosti Blaženki Divjak, najavio je predsjednik tog kluba Arsen Bauk dodavši kako će to napraviti u vremenu koje će predsjedniku Sabora omogućiti da tu raspravu stavi na dnevni red prije ustavne stanke.

– Namjeravamo, počevši već danas, u iduća tri dana prikupiti potpise za opoziv i onda se o tome može raspravljati na redovnoj sjednici do 15. prosinca – rekao je Bauk.

Na komentar da predsjednik Sabora može, ali i ne mora, staviti tu točku na dnevni red do kraja ove sjednice, Bauk odgovara da će iz toga iščitati poruku – ili da se boje rezultata glasanja ili da još nisu odlučili kako će se postaviti.

– Ključno je očitovanje Vlade na naš zahtjev koja to mora napraviti u roku od osam dana i za nju nema ustavne stanke. Kada bi samo ministri u svom očitovanju govorili ono što su govorili u javnosti, onda bi Vlada sama prihvatila naš zahtjev. Prijedlog ćemo na potpis ponuditi prije svega onim oporbenim strankama koji podržavaju našeg predsjedničkog kandidata, ne zbog predsjedničkog kandidata nego zbog političke orijentacije, a ako netko drugi bude htio to potpisati, nećemo mu to onemogućiti – rekao je Bauk. Naglašava kako za stanje u obrazovnom sustavu ne smatraju odgovornom samo ministricu Divjak, pa će dati premijeru Plenkoviću pravo da odabere je li kriv on ili je kriva ona. 

– Ako je odluči braniti, to je znak da je kriv on, a ako je ne bude branio, znači da je kriva ona – zaključuje.

Šef kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić ovo vidi kao dokaz “bezidejnosti, besadržajnosti SDP-a u aktivnostima u posljednje dvije godine”, a to, tvrdi, pokazuje određenu slabost SDP-a.

– Nema opasnosti od HDZ-a. Radi se o skupljanju potpisa za smjenu jednog člana Vlade i vjerujem da premijer Andrej Plenković neće smijeniti ministricu. Bio bi to presedan u hrvatskoj povijesti i povijesti vlada, pogotovo zato što je u pitanju jedna od najuspješnijih ministrica. Nema objektivnih razloga da se to dogodi. Uvjeren sam u podršku premijera Plenkovića. U konačnici, ona je članica njegove Vlade – rekao je Batinić.

Ministrica u tom procesu nije imala ni tkaninu ni škare, tvrdi.

– To će biti još jedan njihov neuspješan zahtjev za opoziv. Ministrica uživa potporu premijera, a podršku HNS-a imala je i imat će je ubuduće. Ministrica i njezin tim uveli su obrazovnu reformu u škole. Nisam tu da tražim krivce, najmanje je bitno tko je kriv. Najvažnije je da je štrajk završen i da djeca ponovno idu u školu. To bi nam trebalo biti u fokusu, a ne traženje krivca. Svatko treba krivca potražiti u sebi, a ne kritizirati druge i u drugima tražiti krivce za vlastite neuspjehe. Stara je poslovica – žlica nikad ne lupa sama od sebe – zaključuje.

Mostov Nikola Grmoja kaže da će njegova stranka dati potpise SDP-ovom prijedlogu opoziva ministrice Divjak.

- Mislim da će oni sami skupiti potpise, obično nas ih ne traže. Ako ovaj put budu tražili naša potpise, dat ćemo im ih. Mi smo davno rekli da ministrica Divjak više nije ministrica jer je isključena iz ovih pregovora. Imala je kaos u svom resoru, 36 dana je trajao štrajk. Za to je, jasno, odgovoran i premijer Plenković, a kao oporba ćemo, naravno, glasovati za opoziv ministrice. Vrlo vjerojatno će se o tome glasovati u Saboru nakon ustavne stanke, ali će Andrej Plenković već u četvrtak morati braniti ministricu Divjak. Ne znam kako će na to reagirati HDZ-ovo biračko tijelo, a bit će u ovoj kampanji zanimljivo i kako će se predsjednica Republike postaviti prema ministrici Divjak, ako će je Vlada, koja nju podržava, braniti - rekao je Grmoja.

VIDEO: Ministrica Divjak predstavila rezultate PISA testova – Hrvatski đaci ispod prosjeka

Komentara 21

MO
moškov
14:15 04.12.2019.

dajte sdpejci molim vas pustite divjakicu na miru...slomljena joj je ruka ..a tako je dobro odigrala ulogu u igrokazu ....cuvat ce je plenkovic kao bratstvo i jedinstvo...sanse su 1:1000za smjenu ...

KE
Kenobi
16:29 04.12.2019.

Eto, ovo je prilika HDZovcima da podrže ideju oporbe, oni se ionako mjesecima zalažu za smjenu ministrice, a nikako da je smjene.:)))))

KA
kajinx
14:09 04.12.2019.

Bauk se javio! Odmah znam da nema veze sa mozgom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije