Naslovnica Vijesti Svijet

Požari u Amazoniji nevjerojatnih razmjera: Znanstvenici zabrinuti za klimatske promjene

Sateliti Europske Unije snimili su područje požara koje se širi i druge na okolne države- Peru, Boliviju i Paragvaj.
22. kolovoza 2019. u 18:00 4 komentara 4281 prikaza
Požari u Amazoni
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Nekontrolirano gorenje 'pluća Zemlje', koje proizvode 20 posto kisika u svijetu, uzelo je katastrofalne razmjere. Znanstvenici smatraju kako su požari u Amazoniji velik korak unazad u borbi protiv klimatskih promjena. 

prašuma POSLJEDICA SJEČE ŠUMA Broj požara u Amazoniji u odnosu na lani porastao za 83 posto

Gusti, crni dim uzdigao se u visine i prekrio Sao Paulo, najveći grad na južnoj polutci. U tom je gradu uslijed dana zavladao mrak, a dim je 'doputovao' putevima vjetra do ovog skoro 2700 kilometara udaljenog mjesta. Zrak u ovom višemilijunskom gradu ispunjen je dimom te česticama pepela.

Prema CNN-u, samo ove godine je bilo zabilježeno 72.843 požara u Brazilu, što je 80 posto više nego prošle godine, kažu znanstvenici Brazilskog nacionalnog instituta za istraživanje svemira (INPE). 

Požari u Amazoni
1 / 6
Požari u Amazoni

 

Amazonija je dom mnogim florama i faunama te je krucijalna u borbi protiv klimatskih promjena, što ovu situaciju čini još katastrofalnijom. Sateliti Europske Unije snimili su područje požara koje se širi i druge na okolne države- Peru, Boliviju i Paragvaj. Prema podacima INPE-a, dijelovi Amazonije veličine više od polovice nogometnog igrališta su uništeni u samo jednoj minuti.

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

  • Shalan:

    Riješit će se zemlja nas... i nastaviti dalje.

  • Ispravak_krivog_navoda:

    Borba protiv klimatskih promjena? A kad je to u povijesti planete klima bila nepromijenjiva? Pa jedina konstanta kod klime je da se stalno mijenja.

  • Guravac_Goran:

    Posebno ostro reagiraju politicari zemalja koje su svoje sume iskrcili i imaju ogromnu poljoprivrednu proizvodnju te im smeta brazil ili indonezija kao konkurencija (Belgija Danska Nizozemska Francuska Uk, Us) a ni ne pomisljaju da posume 5% povrsine ako su zabrinuti ... prikaži još! za zrak ,licemjeri