Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA

Požari u Amazoniji nevjerojatnih razmjera: Znanstvenici zabrinuti za klimatske promjene

Požari u Amazoni
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
22.08.2019.
u 18:00

Sateliti Europske Unije snimili su područje požara koje se širi i druge na okolne države- Peru, Boliviju i Paragvaj.

Nekontrolirano gorenje 'pluća Zemlje', koje proizvode 20 posto kisika u svijetu, uzelo je katastrofalne razmjere. Znanstvenici smatraju kako su požari u Amazoniji velik korak unazad u borbi protiv klimatskih promjena. 

Gusti, crni dim uzdigao se u visine i prekrio Sao Paulo, najveći grad na južnoj polutci. U tom je gradu uslijed dana zavladao mrak, a dim je 'doputovao' putevima vjetra do ovog skoro 2700 kilometara udaljenog mjesta. Zrak u ovom višemilijunskom gradu ispunjen je dimom te česticama pepela.

Prema CNN-u, samo ove godine je bilo zabilježeno 72.843 požara u Brazilu, što je 80 posto više nego prošle godine, kažu znanstvenici Brazilskog nacionalnog instituta za istraživanje svemira (INPE). 

Požari u Amazoni
1/6

 

Amazonija je dom mnogim florama i faunama te je krucijalna u borbi protiv klimatskih promjena, što ovu situaciju čini još katastrofalnijom. Sateliti Europske Unije snimili su područje požara koje se širi i druge na okolne države- Peru, Boliviju i Paragvaj. Prema podacima INPE-a, dijelovi Amazonije veličine više od polovice nogometnog igrališta su uništeni u samo jednoj minuti.

Ključne riječi

Komentara 4

SH
Shalan
19:06 22.08.2019.

Riješit će se zemlja nas... i nastaviti dalje.

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
19:45 22.08.2019.

Posebno ostro reagiraju politicari zemalja koje su svoje sume iskrcili i imaju ogromnu poljoprivrednu proizvodnju te im smeta brazil ili indonezija kao konkurencija (Belgija Danska Nizozemska Francuska Uk, Us) a ni ne pomisljaju da posume 5% povrsine ako su zabrinuti za zrak ,licemjeri

IK
Ispravak_krivog_navoda
23:38 22.08.2019.

Borba protiv klimatskih promjena? A kad je to u povijesti planete klima bila nepromijenjiva? Pa jedina konstanta kod klime je da se stalno mijenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije