Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVIJET ŠOKIRAN IZBOROM NOVE PREMIJERKE

Povratak Borisa Johnsona: Karijera puna gafova i uvreda

boris
14.07.2016.
u 10:37

Johnson je vodio i kampanju izlaska Velike Britanije iz Europske unije koju je usporedio s jednim od projekata Adolfa Hitlera

Nedugo nakon što je proglašena novom premijerkom, Theresa May postavila je bivšeg londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona za ministra vanjskih poslova.

Mnogi su iznenađeni ovom odlukom budući da je May prije samo dva tjedna ismijavala pregovaračke vještine novog ministra vanjskih poslova, a on je sam napravio nekoliko gafova koji se tiču vanjske politike.

Boris je bio na meti Therese May zbog kupnje rabljenih vodenih topova u Njemačkoj koje mu je ona zabranila koristiti kada je bila na poziciji ministrice unutarnjih poslova. Johnsonov nasljednik na mjestu gradonačelnika Londona, Sadiq Khan, odlučio je prodati te topove koje nikada nisu koristili. Topovi su plaćeni gotovo 260 tisuća eura, a bili su stari 25 godina.

– Sjećam se kada je (Johnson) sklapao dogovore s Nijemcima. Vratio se s tri gotovo nova vodena topa – izjavila je May početkom srpnja.

Johnson je vodio i kampanju izlaska Velike Britanije iz Europske unije koju je usporedio s jednim od projekata Adolfa Hitlera, a nedavno je napao i Baracka Obamu i to zbog njegova podrijetla. Optužio je Obamu da ne voli imperijalističko nasljeđe Velike Britanije zbog svojih kenijskih korijena.

May je ovim imenovanjem Johnsonu dala velike ovlasti, a vodit će i pregovore o izlasku iz Velike unije. On je kazao kako Velika Britanija ima veliku priliku u novim odnosima s Europom i svijetom te je kazao kako je uzbuđen zbog svoje uloge u tome, piše Bloomberg.

Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Reakcije iz svijeta

Imenovanje Borisa Johnsona nije prošlo nezamijećeno u svijetu, a mnogi mediji prisjetili su se svih njegovih gafova i kontroverznih izjava. Tako Washington post u svojem članku pod naslovom "Boris Johnson, novi britanski diplomat, kazao je nekoliko ne toliko diplomatskih stvari" navodi kako je Johnson hvalio sirijskog predsjednika Bashar al-Assada zbog borbe protiv Islamske države, a bez obzira na njegovu kampanju nasilja protiv civilnog stanovništva u Siriji.

Der Spiegel je Johnsona nazvao "kontroverznim političarem" te navode kako je njegova odluka da podupre izlazak iz Europske unije bila odlučujući faktor u kampanji za referendum.

Rusi se nadaju da Johnson neće imati "bolne protu-ruske komplekse" kao što je imao njegov prethodnik Philip Hammond, napisao je na Twitteru Aleksej Puškov, šef odbora za vanjsku politiku u Dumi.

Ruska agencija RIA Borisa je nazvala "ekscentričnim političarem koji zna iznenaditi".

Carl Bildt, bivši švedski premijer na Twitteru je napisao kako bi volio da je sve ovo šala.

Lista uvreda i gafova

2006. godina – U jednom od niza napada na Tonyja Blaira u svojoj kolumni na Telegraphu uvrijedio je Papuu Novu Gvineju napisavši kako su "torijevci navikli na orgije kanibalizma u stilu Papue Nove Gvineje" te "ubijanje poglavica", aludirajući na događaje među laburistima.

2007. godina – Hillary Clinton usporedio je sa "sadističkom medicinskom sestrom u ludnici" u tekstu pod naslovom: "Želim Hillary Clinton za predsjednicu".

2008. godina – Na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara Johnson je kazao kako je stolni tenis izmišljen "na stolovima u Engleskoj u 19. stoljeću" te da se zvao "wiff waff" (čepove vinskih boca udarali su poklopcima kutija za cigarete).

Foto: REUTERS/Neil Hall

2012. godina – Prilikom gostovanja kod Davida Lettermana kazao je kako bi, tehnički govoreći, mogao biti predsjednik SAD-a budući da je rođen u New Yorku 1964. godine.

2015. godina – Na ulicama Tokija igrao je Rugby te je snimljen kako se zaletava na 10-godišnje dječaka.

Iste je godine prilikom posjeta okupiranih palestinskih područja kazao kako je bojkot izraelskih proizvoda "potpuna ludost" uz potporu "krivozubih akademskih ljevičara".

2016. godina – Osvojio je 1000 funti za primitivnu pjesmicu o turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u kojoj spolno opći s kozom. Erdogana je nazvao "dr********", piše Telegraph.

Komentara 21

ZE
zeljkofukic
11:12 14.07.2016.

ne znam puno o Johnsonu, ali mi je odmah drag čim ga mediji ovako nekritički napadaju. pazite naslova??? svijet šokiran??? karijerea puna gafova i uvreda??? ja sam siguran da ima i onih koji su oduševljeni.... no oni se ne spominju i očito nisu bitni, bitni su samo oni koji su šokirani??? mediji su najveće zlo ovog svijeta!

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
11:26 14.07.2016.

Ako ne valja Carlu Bildtu onda je odličan!!

MO
morituriite
11:23 14.07.2016.

Wow mo'š se misliti, svijet šokiran?! Najbolje da Theresa May da svijetu da joj sastavi Vladu i sve će biti ok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije