SUKOB INTERESA

Povjerenstvo: Miljenić i Pupovac kažnjeni s 3000 kuna

Milorad Pupovac
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
08.01.2021.
u 13:34

Članica Povjerenstva Tončica Božić objasnila je da je prema njihovoj praksi rad u SNV-u druga javna dužnost s obzirom na to da ga u to vijeće biraju građani srpske nacionalnosti.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je u petak s po tri tisuće kuna savjetnika hrvatskog predsjednika Orsata Miljenića zbog netočno ispunjene imovinske kartice i saborskog zastupnika Milorada Pupovca zbog primanja naknade za drugu javnu dužnost na koju nema pravo.

Za Pupovca je utvrđeno da nije imao pravo na naknadu koju je za rad u Srpskom narodnom vijeću (SNV) primao od 2014. do svibnja 2019. na godišnjoj razini od 1800 do 2300 kuna.

Članica Povjerenstva Tončica Božić objasnila je da je prema njihovoj praksi rad u SNV-u druga javna dužnost s obzirom na to da ga u to vijeće biraju građani srpske nacionalnosti.

Također, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa dužnosnik koji za obnašanje javne dužnosti prima plaću, što je u Pupovčevom slučaju plaća saborskog zastupnika, ne smije primati drugu plaću ni naknadu za obnašanje druge javne dužnosti, osim ako zakonom nije drugačije propisano.

Pupovac sve napisao točno u očitovanju, ali...

Pupovac je u detaljnom očitovanju naveo da postoji pravna regulativa koja omogućuje naknadu vijećnicima SNV-a, čak i javnim dužnosnicima.

Naveo je pritom da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina daje mogućnost za isplate troškova prijevoza i naknade vijećnicima, uz odobrenje nadležnog ministra, dok je pravilnikom o naknadi troškova i nagradi za rad članovima vijeća i predstavnicima manjina propisano da imaju pravo na troškove prijevoza, dnevnicu i mjesečnu nagradu najviše do 50 posto.

Božić je rekla kako je Pupovac u očitovanju sve napisao točno, ali je utvrdila da se u tom slučaju ne radi o posebnoj zakonskoj odredbi, koju primjerice ima Zakon od Državnom sudbenom vijeću (DSV) u kojoj su kao članovi navedena dvojica saborskih zastupnika.

Zaključila je da ni u jednom od propisa koji je Pupovac spomenuo ne stoji da je on u SNV-u kao saborski zastupnik već je u to tijelo biran kao pripadnik srpske nacionalne manjine.

Predstojnik Ureda Predsjednika i savjetnik predsjednika za vanjsku i europsku politiku Orsat Miljenić kažnjen je s 3000 kuna jer u imovinskoj kartici nije naveo da je od 2018. do veljače 2019. primao naknadu od 3000 kuna kao član DSV-a. Uz to, propustio je navesti da ima dionice Atlantic grupe, a netočno je upisao površinu stana.

U očitovanju je potvrdio svoje propuste, a za stan je rekao da nije etažiran pa je upisao površinu koju koriste iako je stvarna površina u njegovom vlasništvu manja.

Ne pokreće se postupak protiv Butkovića

Protiv ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića odlučeno je da se neće pokrenuti postupak zbog toga što nije prijavio Audi koji vozi njegova supruga jer je utvrđeno da nije u njihovom vlasništvu s obzirom na to da je kupljen na leasing što je ispravno navedeno u kartici.

Povjerenstvo je provjerom utvrdilo da je Butković vlasnik dva motocikla on on im je u očitovanju odgovorio da svaki vrijedi manje od 30.000 kuna pa ih ne treba navesti u kartici.

Iako dužnosnici nisu dužni prijavljivati vozila vrijednosti manje od 30.000 kuna, Povjerenstvo ih je ipak pozvalo da to učine pa je i Butković u međuvremenu naveo te podatke.

Za saborskog zastupnika Ivana Ćelića utvrđeno je da nije prekršio zakon jer se pokazalo da je greškom naveo da prima punu plaću za rad u Saboru i u Klinici za psihijatriju Vrapče iako u stvarnosti prima samo plaću za rad u bolnici, dok za rad u Saboru prima razliku na koju ima pravo.

Komentara 8

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
13:41 08.01.2021.

Znači Pupovac treba platiti manje kazne no što je spremio u džep? Adio mozgu.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
14:59 08.01.2021.

Bravo Pupi.. Jos jedna pobjeda..

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
14:28 08.01.2021.

da sam bio ja umjesto njih dobio bi 500.000 kuna kaznu.ha,ha,ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?