Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sud dao za pravo Plenkoviću u predmetu Helsinki

Sud je, kako doznajemo, poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa po kojoj je premijer Andrej Plenković prekršio načela djelovanja odbijajući Povjerenstvu dostaviti račune za putovanje s HDZ-ovom delegacijom na summit EPP-a u Finskoj
19. ožujka 2020. u 15:38 2 komentara 383 prikaza
Plenković predvodio sastanak o koronavirusu u Banskim dvorima
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Epidemija koronavirusa zablokirala je i rad Upravnog suda u Zagrebu, na kojem je danas održano samo jedno ročište, ono u predmetu Helsinki. Sud je, kako doznajemo, poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa po kojoj je premijer Andrej Plenković prekršio načela djelovanja odbijajući Povjerenstvu dostaviti račune za putovanje s HDZ-ovom delegacijom na summit EPP-a u Finskoj.

Tomislav Tolušić nesklad u imovinskoj kartici Povjerenstvo kaznilo s 3000 kuna bivšeg ministra Tolušića

Povjerenstvo je zaključilo kako je Plenković, ignorirajući njihova upozorenja da njegov ured treba dostaviti traženu dokumentaciju, propustio postupiti savjesno i odgovorno, što od dužnosnika traži Zakon o sprječavanju sukoba interesa. No, sud je, kao i u predmetu vezanom uz imenovanje Plenkovićeva kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Londonu, i ovoga puta zaključio da Povjerenstvo nije ovlašteno donositi odluke o povredi načela djelovanja ako pritom nisu prekršene druge zakonske odredbe za koje je izrijekom propisana kazna. Iz ovakve presude proizlazi da Povjerenstvo ni na koji način ne može djelovati protiv dužnosnika koji mu ne žele dostaviti dokumentaciju na temelju koje bi trebalo donijeti odluku o eventualnom sukobu interesa. Iz Povjerenstva najavljuju da će se, kao i u slučaju Pokaz, žaliti Visokom upravnom sudu.

Inače, predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković nedavno je izjavila kako je Povjerenstvo začuđeno brzinom i koordiniranošću sudaca u ovim predmetima, zbog neobičnog poklapanja ročišta i drugih odluka, ali i zbog činjenice da je očitovanje Povjerenstva u predmetu Helsinki Plenkoviću poslano isti dan kad je predano, ali kao otpravak kroz predmet Pokaz.

Zdravko Marić MINISTAR FINANCIJA Marić o ponovnom pokretanju postupka za sukob interesa: 'Već dugo se nisu bavili sa mnom'

U sjeni koronavirusa Vlada se danas bavila i jednom točkom vezanom uz sukob interesa - primila je na znanje izvješće o petom evaluacijskom krugu GRECO-a, antikorupcijskog odbora Vijeća Europe. Ovaj dokument donesen je još početkom prosinca, a iako je uobičajeno da se takva izvješća objavljuju mjesec dana nakon prihvaćanja, Vladi je ovoga puta trebalo više od tri mjeseca da ga prevede i objavi. U Ministarstvu pravosuđa rečeno nam je kako će se ono objaviti tijekom dana, no to se još nije dogodilo, a nove informacije govore da je izvješće tek autorizirano te da će biti objavljeno u ponedjeljak ili utorak.

Razlog odugovlačenja s objavom GRECO-ova izvješća vjerojatno se krije u netom završenim izborima u HDZ-u. Plenković je u unutarstranačkoj kampanji kao jednu od ključnih točaka svog programa isticao borbu protiv korupcije i sukoba interesa, no poznato je da se Povjerenstvo GRECO-u žalilo na pritiske iz Vlade i tražilo zaštitu Vijeća Europe, o čemu bi moglo biti riječi i u ovom izvješću.

VIDEO Ministar Tomo Medved o izbornom trijumfu Andreja Plenkovića

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • ivicin:

    hahaha..da je nepovoljan pravorijek za gospodina predsjednika vlade rh ...to bi bila vijest ...ovako je to vijest kao i ona trla baba lan da joj prođe dan....

  • Starotopoljanin:

    ovo jadno povjerenstvo samo osuduje HDZ,a sve ostale ne diraju.kada je ona debeljuca u gunji bogatila se na wc cetkama i wc papiru nitko ju nikada nije osudio zbog sukoba interesa.