Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povećan osobni odbitak na 2.600 kuna, a oporezivat će se svi dobitci od klađenja

Prihvaćen je amandman SDP-ove Marije Lugarić i Peđe Grbina koji su tražili i da se izvanbračni drugovi, odnosno životni partneri, mogu smatrati uzdržavanim članovima uže obitelji zbog korištenja osobnog odbitka
25. studenoga 2014. u 11:37 14 komentara 5828 prikaza
peđa grbn i marija lugarić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor je danas donio i paket izmjena poreznih zakona koji bi trebali potaknuti potrošnju građana. Tako će se izmjenama Poreza na dohodak iznos osobnog odbitka povećati sa 2.200 na 2.600 kuna, a za umirovljenike sa 3.400 na 3.800 kuna. Za građane s potpomognutih područja prve skupine osobni bi se odbitak povećao sa 3.200 na 3.500 kuna, a za drugu skupinu sa 2.700 na 3.000 kuna.

Prag za oporezivanje dohotka s najvišom stopom od 40 posto sa sadašnjih 8.800 kuna podiže se na 13.200 kuna. Prihvaćen je amandman SDP-ove Marije Lugarić i Peđe Grbina koji su tražili i da se izvanbračni drugovi, odnosno životni partneri, mogu smatrati uzdržavanim članovima uže obitelji zbog korištenja osobnog odbitka.

Izmjenama Zakona o PDV-u mali poduzetnici više neće morati plaćati PDV po ispostavljenoj već naplaćenoj fakturi, a s dva na tri milijuna kuna diže se visina godišnjeg prihoda za plaćanje PDV-a. Izmjenama Zakona o porezu na dobit reinvestirana dobit bit će obuhvaćena poreznim olakšicama ako se ulaže u dugotrajnu imovinu i ako poduzetnik zadržava ili povećava broj zaposlenih.

Izmjenama Zakona o igrama na sreću oporezuju se svi dobitci od klađenja, a ne samo oni veći od 750 kuna, kao što je bilo do sada. Prema izmjenama Zakona o doprinosima, poslodavac bi bio oslobođen "bruto 2" doprinosa na plaću kroz pet godina ako na neodređeno vrijeme zaposli mladu osobu između 15 i 29 godina.

>> Sabor prihvatio rebalans proračuna. Šuker: Zna se zašto je ovo napravljeno

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • Avatar Hazl113
  Hazl113:

  Znači poslodavac neka zapošljava mlađe od 30 god., a sve ostale otpušta. Ma krasno.

 • zeze15:

  naravno da nećemo više trošiti dok god ova vlada ne padne! ni lipe im nećemo dati osim ono što nam otmu porezima!!!

 • dežurnikritičar:

  a sad će svi počet trošit ko ludi, nećeš u dućan moći ući :)))