Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'krpanje rupa'

Sabor prihvatio rebalans proračuna. Šuker: Zna se zašto je ovo napravljeno

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
25.11.2014.
u 10:36

Nemoguće je da netko kome je falilo 300 i još nešto milijuna prije 2 tjedna sada najedanput kaže da za jednu poziciju će faliti 200 tisuća kuna, prigovorio je HDZ-ov Ivan Šuker

Hrvatski sabor prihvatio je sa 77 glasova za i 35 protiv rebalans proračuna za ovu godinu. Usvojen je i Vladin amandman kojim se u rebalansu povećava iznos za poticanje obrazovanja nacionalnih manjina za 200 tisuća kuna te za posebne programe obrazovanja za provođenje programa nacionalnih manjina za 400 tisuća kuna. Oba iznosa prebacit će se sa sredstava programa EUREKA koje je nemoguće potrošiti do kraja godine, objasnio je ministar obrazovanja Vedran Mornar.

– Ovaj amandman u principu govori samo način na koji je rađen rebalans proračuna. Nemoguće je da netko kome je falilo 300 i još nešto milijuna prije 2 tjedna sada najedanput kaže da za jednu poziciju će faliti 200 tisuća kuna. I mi u klubu HDZ-a jesmo da se sredstava za obrazovanje nacionalnih manjina povećaju, međutim ovo upućuje na jednu neozbiljnost na način na koji je rađen proračun za 2014. dakle da se jednostavno zakrpaju rupe na kraju godine i da se papirnato posloži da to sve štima – prigovorio je HDZ-ov Ivan Šuker te ustvrdio da se "točno zna zašto je ovo napravljeno".

– Nacionalne manjine su rekle da neće podržati rebalans proračuna ako se ova pozicija ne promijeni i to se radi isključivo zbog toga. To je nedopustivo i pitanje je do kada će ponavljati, ali očigledno ova Vlada ne zna drukčije – kazao je Šuker, a s njime se nije složio predstavnik Kluba nacionalnih manjina Furio Radin koji mu je odgovorio kako njegov klub nije nikada rekao da će glasovati protiv rebalansa proračuna.

– Ne radi se tu ni o kakvom povećanju, nego je bilo predloženo smanjenje sredstava za nacionalne manjine koje su na najnižoj mogućoj razini otkad se uopće financiraju nacionalne manjine u Hrvatskoj. Znači bilo je predloženo da se smanjuju sredstva, a sada se ne smanjuju – objasnio je Radin. Nezavisni Branko Vukšić kazao je da je velika pogreška napravljena kada se smanjivao novac za manjine.

– Sada je normalno da se ostavlja dojam o kojem je kolega Šuker govorio, kao da je došlo do nekih razgovora u posljednji trenutak i mislim da je Vlada još jedanput pokazala da vrlo loše radi, ne samo proračun nego i inače, ne bismo bili u ovoj nezavidnoj ekonomskoj situaciji da nije tako – primijetio je Vukšić.

Prihvaćen je i amandman nacionalnih manjina kojim se prenamjenjuje 106.500 kuna za obrazovanje odraslih osoba romske nacionalnosti.

>>Milanovićev rezervni plan: do većine glasova uz sedmoricu iz HDSSB-a

>>Kroz rebalans proračuna riješit ćemo dugovanja prema vještacima i odvjetnicima
 

Komentara 8

DO
doktorica
11:07 25.11.2014.

najprije vas gospodo treba smanjiti u Saboru na pola,i to sa plaćom u nivou prosječne plaće u Hrvatskoj!tek onda će vam građani vjerovati,jer će ostati samo oni kojima je Hrvatska zaista na srcu a ne i u đepu!!!!!

ĆA
ćaćaća
10:55 25.11.2014.

možda i hrvati dobiju ponešto iz tog proračuna..možda..

TV
Tvrdy
10:57 25.11.2014.

Posve nevezano za ovo gore... Jučer sretnem poznanika kojeg nisam vidio godinu dana, zapeo malo sa faksom, kaže "moram diplomirati što prije, sljedeće godine idem u Njemačku raditi. Ovdje više ne vidim perspektivu." Onda pričamo o zajedničkom poznaniku i kažekaže ovaj: "A on ti je već otišao u Irsku. " "Pa zar on nema ženu i dijete?" "I oni idu, došli su do zaključka da je bolje za budućnost tog djeteta da se maknu odavde i odu u neku normalnu zemlju." Vjerujem da je takvih priča sve više, a riječ je o mladim i obrazovanim ljudima. Samo vi drugovi rebalansirajte, donosite zakone, preraspodjeljujte tuđi novac dok ga još ima. Nećete još dugo, kad ta vaša farsa od budžeta jednom pukne, Grčka će za nas biti mila majka. A stabilizacija iz 80-ih izgledati kao šetnja u parkiću..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije