Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PRISTUPNIM PREGOVORIMAHRVATSKE I EU SADA JE OTVORENO 30 OD 33 POGLAVLJA

Potvrđeno: 12. travnja otvara se poglavlje Pravosuđe i temeljna prava

Vladimir Drobnjak
Arhiva VL
Autor
Stojan de Prato
19.02.2010.
u 10:25

U tijeku je Međuvladina konferencija o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u Bruxellesu na kojoj su Hrvatska i Europska unija otvorile pregovore o poglavljima Okoliš i Ribarstvo.

Na prvoj međuvladinoj pristupnoj konferenciji pod španjolskim predsjedanjem Hrvatska i Europska Unija otvorile su u petak pristupne pregovore o dvama poglavljima europskoga zakonodavstva, Okolišu i Ribarstvu. Oba je poglavlja do sada blokirala i Slovenija, a Ribarstvo je najdulje od svih bilo na ledu, još od 13. listopada 2006., kada je Ljubljana odbila prihvatiti izvještaj Europske komisije o “screeningu” – usporedbi odnosnoga hrvatskoga zakonodavtsva s europskime.

Hrvatska u obama poglavljima zahtijeva prijelazna razdoblja i tehničke prilagodbe. U Ribarstvu traži prijelazna razdoblja za upravljanje izvorima i flotom, ustrojne mjere, tržišnu politiku i državne potpore, a derogacije (trajna izuzeća od europskoga zakonodavstva) za tradicijske ribolovne alate.

- Sredozemna smo zemlja i zaštitom starih ribolovnih alata i običaja pridonosimo sredozemnoj kulturi ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj EU – naglasio je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

U poglavlju Okoliš zahtijeva se prijelazna razdoblja za kakvoću zraka i vode, upravljanje otpadom, industrijsko zagađenje, upravljanje rizicima, te za zaštitu prirode.

- Za to su potrebna vrlo velika ulaganja, od nekoliko milijarda eura – objasnio je pregovarač za Okoliš i Energetiku Nikola Ružinski.

Za zatvaranje pregovora o Ribarstva hrvatska vlada mora uspostaviti satelitski sustav nadzora brodova, te “dostatno uznapredovati u upravljanju flotom, te u bilježenju ulova i istovara”.

Za zatvaranje poglavlja Okoliš većinu je mjerila Hrvatska već ispunila, jer ju je Europska komisija o njima unaprijed obavijestila, pa Ružinski očekuje njegovo zatvaranje “već za dva mjeseca”.

Sada je okupno otvoreno 30 poglavlja, od 33 o koliko se pregovara, a zatvoreno ih je 17. Za otvaranje na sljedećoj međuvladinoj pristupnoj konferenciji 12. travnja bit će sigurno spremno pogavlje Pravosuđe i temeljna prava, za koje je španjolsko Predsjedništvo danas pozvalo Hrvatsku da dostavi svoja pregovaračka polazišta, što je odmah i učinjeno, te Tržišno natjecanje, za čije su otvaranje EK-ovi stručnjaci ovih dana ocijenili da je Hrvatska spremna. Poglavlje Zajednička vanjska i sigurnosna politika, međutim, Slovenija i dalje blokira.

Koliko Španjolska žudi da s Hrvatskom čim prije zaključi pristupne pregovore pokazao je gaf njezina veleposlanika pri EU, koji je, zaključujući jučerašnju konferenciju, rekao da se pregovori o Okolišu i Ribarstvu zatvaraju.

- Hvala vam najljepša na tolikoj brzini, ali ne bismo li ih prvo ipak otvorili? – uzvratio mu je Drobnjak.

 

Komentara 7

OB
-obrisani-
12:54 19.02.2010.

Slovenci,dragi sosedje, molim vas da budete dosljedni i blokirajte do daljnjega. Nama,normalnim ljudima se ne ulazi u takvu uniju. Tamo profitiraju političari ,koji se uspiju ugnijezditi u to zmijsko leglo.Plaća 8.000 eura i još 14.000 za troškove.Pa malo je onih, koji za tu lovu nebi prodali i vlastitu majku, a kamoli ne svoj narod i domovinu.Dole EU-birokracija!

DU
Deleted user
10:54 19.02.2010.

U skraćenoj verziji: SLO je godine 04. otkazala diplomatskom notom SOPS (ugovor o prekograničnoj suradnji) jer je inkompatibilan s EU § odnosno viši prioritet im je bilo članstvo u EU, zar ne? Sada, nakon što se pozicionirala u EU kao faktor pritiska na RH, prigovara RH da se ne drži poglavlja o ribarstvu iz SOPS-a iako je to sada sve pod ingerencijom EU (ribarstvo je dio gospodarstva u EU) i RH bi se dovela u nevjerojatnu situaciju da hrv. ribari u hrv. terit. moru bi morali tražiti dozvolu od EU za ribolov u moru RH - jer EU ne priznaje isprave nečlanica. I tu je sada fronta neformalnog pritiska na RH - da čovjek ne povjeruje svojim očima... Ili još kraće - SOPS je olakšao svojedobno život farmerima uz granicu s obje strane, a ribarstvo nije nikad zaživjelo jer su tu SOPS zonu zajedničkog ribolova do Novigrada SLO odmah uvrstili kao VLASTITE ribolovne vode u Pravilnik o ribarstvu R S SLO što je ipak nečuvena provokacija druge države. I epilog - EU će dokinuti granicu i za farmere i tu više nije za očekivati probleme, ali bi oni da ostanu ribolovna prava iz SOPS za slovenske ribare u hrv. terit. moru do Novigrada zauvijek!

OB
-obrisani-
12:22 19.02.2010.

Neeeeeeeeeeeeeeeee!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije