Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrhovni sud odlučuje o presudi Smiljani Srnec: Potvrda 15 godina zatvora ili novo suđenje?

Branitelj Smiljane Srnec iznio je stav da policija nije pronašla dokaze koji bi teretili njegovu klijenticu
26. siječnja 2021. u 07:51 1 komentara 2326 prikaza
Varaždin: Nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec zbog ubojstva sestre
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vrhovni sud danas bi trebao raspraviti o žalbi koju je podnio odvjetnik Smiljane Srnec (46), osuđene za ubojstvo sestre Jasmine Dominić, čije je tijelo u veljači 2019. pronađeno u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu, 19 godina nakon njezina nestanka. Srnec je dobila maksimalnih 15 godina zatvora za ubojstvo, a njezin branitelj Krešimir Golubić predao je u rujnu opsežnu žalbu na tu presudu Županijskog suda u Varaždinu zbog, po njegovu mišljenju, bitnih povreda odredaba kaznenog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Vaccinations at Havelhoehe community hospital in Berlin ne može ih razumjeti Prvi otkazi zbog cijepljenja u Njemačkoj: Otpustio 7 zaposlenika, sada dobiva prijetnje

Trag muške osobe...

Srnec i njezin branitelj nadaju se da će Vrhovni sud ukinuti prvostupanjsku presudu i suđenje vratiti na početak pred novim sudskim vijećem, a Smiljanu pustiti iz pritvora u kojem je od veljače 2019. Golubić smatra da postoje proturječja između obrazloženja presude i zapisnika sa suđenja, posebno iskaza nekih svjedoka. Upitna je za njega i zakonitost podataka koje je policija saznala od građana tijekom postupanja nakon prijave nestanka Jasmine Dominić. Već prije iznio je stav da policija nije pronašla dokaze koji bi teretili njegovu klijenticu da je zatukla sestru i tijelo sakrila u zamrzivač.

– Tijekom dokaznog postupka čuli smo samo puno špekulacija raznih vještaka, puno zaključaka na temelju iskustva, no ne i nešto što bi bio neoboriv dokaz da je optužena počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret. Ključno je pobijanje indicija, primjerice tvrdnje da su cijelo ljeto 2000. žrtva i optužena bile same u kući, jer nisu – naveo je u završnoj riječi u lipnju prošle godine Golubić i dodao da nije samo Smiljana govorila neistinite informacije o Jasmini, već su to radili i drugi članovi obitelji. Tvrdi da nije dokazano ni to da je Smiljana roditeljima lagala da je u kontaktu sa sestrom u vrijeme kad Jasmina nije bila živa, kao ni to da je Jasmina ubijena u ljeto 2000. jer su je neki vidjeli i nakon toga.

VIDEO Obrana Smiljane Srnec: "Nisam kriva! Nikome od svoje obitelji ne bi naudila nikako."

– Zbog toga je pogrešna teza suda da je samo optužena mogla, prostorno i vremenski, počiniti djelo – smatra Golubić.

Na velik stupanj sumnje u vjerodostojnost cijelog postupka, ističe, upućuje i trag muške osobe na najlonskim čarapama koji nije identificiran, i to krivnjom vještaka. Nepoznanica je, rekao je, i sijeda vlas koja se vidi na desnom kažiprstu pokojne Jasmine. U žalbi navodi da je sud odbio 35 dokaznih prijedloga obrane i ponovno ispitivanje nekih svjedoka. Tvrdi da je načinom na koji je vođen postupak njegovoj klijentici bilo uskraćeno pravo na iznošenje obrane.

Branitelj pobija tvrdnje

– Ne može se utvrditi kojim je sredstvom ubijena Jasmina, ni na koji način. Ne može se utvrditi je li stajala ili ležala. Ne može se utvrditi je li više osoba udaralo pokojnu Jasminu, je li korišteno više sredstava. Ne može se utvrditi međusobni odnos počinitelja i žrtve – rekao je Golubić.

FILE PHOTO: America in the age of Trump BIO JE ŠPANJOLSKA KOLONIJA Postaju 51. američka država? Tri milijuna Amerikanaca koji služe vojsku, ali ne mogu birati predsjednika

Tijelo žrtve pronađeno je u zamrzivaču koji nije u vlasništvu Smiljane Srnec, već njezinih roditelja. – Potpuno je promašeno tvrditi da je optužena kraj živih roditelja u 40-im godinama imala vlast nad škrinjom i da je mogla nešto roditeljima zabranjivati u njihovoj kući. Upravo suprotno. Optužba olako tvrdi da je optužena bila gospodar života i smrti u kući svojih roditelja, a to je promašeno i nedokazano – smatra Golubić koji tvrdi da nije utvrđen ni motiv zbog kojeg bi Smiljana počinila kazneno djelo.

– Pogrešna je tvrdnja da je bila ljubomorna na uspješniju sestru koja je studirala u Zagrebu, kad iz dokaza proizlazi da su obje završile srednju školu, imale nesretne ljubavi i veze s muškarcima koji su ih ostavili, obje radile u kafiću u Palovcu... – istaknuo je, uz ostalo, u završnoj riječi.

Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i duplo skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Avatar Golum
    Golum:

    Samo ne znam kad ce vrhovni sud poceti raspravljati i odlucivati o stvarima koje vec godinama leze u ladici.