Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potrošnja uoči i na dan utakmica od 10 do 15 posto veća

Velika sportska natjecanja, a poglavito europska i svjetska prvenstva u nogometu, koja prati gotovo polovina svjetske populacije, u mnogome donose značajan impuls za gospodarstvo kroz povećanu potrošnju
16. srpnja 2018. u 14:37 1 komentara 241 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Potrošnja u trgovini na malo dan uoči utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva i na dan samih utakmica rasla je u prosjeku između 11 i 15 posto, a u ugostiteljstvu je rekordan bio dan polufinala i utakmica Hrvatske s Engleskom kada je promet rastao 17 posto, podaci su Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja te brojke temelji na podacima o fiskalizaciji.

Slavlje navijača sp rusija ‘Dolazimo danas svi 
u Zagreb slaviti praznik vatrenih'

Velika sportska natjecanja, a poglavito europska i svjetska prvenstva u nogometu, koja prati gotovo polovina svjetske populacije, u mnogome donose značajan impuls za gospodarstvo kroz povećanu potrošnju, kaže se u priopćenju HGK objavljenom u ponedjeljak.

Potrošnja vezana uz velika sportska natjecanja raste oko 10 posto i to najviše u kategorijama audio-vizualne tehnike odnosno televizora, sportske opreme, tj. navijačkih rekvizita, putnih aranžmana (čarter letova koji se organiziraju za odlaske na utakmice) i u kategoriji hrane i pića, prije svega grickalice, piva i ostalih alkoholnih pića.

Hrvatski navijači u Dublinu 'SUZE PONOSA' Bild: Hrvatska se pokazala kao najbolji gubitnik svih vremena

Po podacima Komore, u Hrvatskoj je za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji potrošeno 9,28 milijardi kuna.

"Potrošnja u trgovini na malo u odnosu na isto razdoblje lani bila je povećana, osobito na dan pred utakmice i na dan samih utakmica, u prosjeku između 11 i 15 posto", ističe u priopćenju direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić, a na temelju podataka o fiskalizaciji u razdoblju od 15. lipnja do 15. srpnja 2018. koliko je Svjetsko nogometno prvenstvo trajalo.

Ravlić napominje kako je prošle godine u tom razdoblju promet u trgovini na malo, sukladno podacima iz sustava fiskalizacije, bio manji za 4,56 posto.

Hrvatska Francuska Matej Bule i Ivan Majić Nogomet nije sporedan. Postao je pitanje globalne moći i utjecaja

"U ugostiteljstvu je primjerice na dan održavanja utakmica promet u prosjeku rastao 10 posto i više. Rekord je postignut na dan polufinala u utakmici s Engleskom kada je promet u ugostiteljstvu rastao 17 posto, dok je za vrijeme finala porast iznosio 13 posto", ističe Ravlić.

U djelatnosti ugostiteljstva fiskalizirano je ukupno 878,82 milijuna kuna ili oko 3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, navode iz HGK.

>> Pogledajte galeriju fotografija dočeka hrvatske reprezentacije na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

1 / 20
Doček hrvatske reprezentacije na Trgu bana Jelačića u Zagrebu
Arena Centar
LJETO ZA DJECU U ARENA CENTRU
Idealno rješenje za zagrebačke vrućine

A1 izdvaja za Vas