Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Označavanje hrane

Potrošači nedovoljno educirani o značenju podataka na deklaraciji

Valentina Šimić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
26.11.2016.
u 11:40

'Označavanje hrane mora biti usklađeno s europskim standardima, o čemu smo u protekle tri godine educirali čak 1.250 poslovnih subjekata'

Hrvatska hrana u trgovinama uglavnom je uredno označena, a potrošači su putem deklaracija dobro informirani o svemu onome što je u hrani. Međutim, i dalje moramo raditi na edukaciji potrošača o tome što ti podaci uopće znače - kazala je Valentina Šimić iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore.

Na edukaciji koja je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede održana u Slavonskom Brodu govorilo se o obvezama subjekata u poslovanju s hranom pri informiranju potrošača o hrani. Slastičarima, pekarima, trgovcima i ugostiteljima pojašnjeni su propisi iz područja označavanja zapakirane i nezapakirane hrane koji su na snazi u EU.

- Označavanje hrane mora biti usklađeno s europskim standardima, o čemu smo u protekle tri godine educirali čak 1.250 poslovnih subjekata – istaknula je Šimić. Prema njezinim riječima, deklaracije moraju biti unificirane, kako potrošači ne bi bili dovedeni u zabludu, a na njima obvezno mora biti otisnut jezik zemlje u koju se izvozi određeni proizvod.

Na upit o sve češćim slučajevima uvozne hrane koja se po isteku roka trajanja prepakirava i prodaje kao domaći proizvod, ona je odgovorila da hrana mora biti uredno označena, a na inspekcijama je da rade svoj posao.

- Podaci o zemlji podrijetla na proizvodu nisu obvezni. Iznimka su određeni proizvodi poput meda i mlijeka, što je usklađeno posebnim propisima, te slučajevi kada se potrošači dovode u zabludu – pojasnila je Valentina Šimić.

>> Hoće li nakon otkrića salmonele poskupjeti domaći proizvodi? Evo što kažu proizvođači

Komentara 6

AM
AMD------------------------
13:56 26.11.2016.

educirani -, nema hrvatske rijeci ??????

DU
Deleted user
13:16 26.11.2016.

Sve Je to sam predstava za narod.Sad sam bil u sparu i kauflandu i meso za u kojem je utvrđena salmonela,puretina i piletina,poljska aia i sve navedeno u medijima prodaju 50-70% snizeno.I dalje bi trovali narod,!

Avatar HUZP
HUZP
16:27 26.11.2016.

Sve je to lijepo rečeno, a tko pazi da su deklaracije čitljive. U pojedinim ministarstvima nama potrošačima kažu "nosite sa sobom povečala" to je poziv trgovcima da pišu sto manja slova mada je u EU direktiva da slova moraju biti u fontu 10. Možda će to i doći do nas samo je pitanje kada i što rade inspekcije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije