Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Potres u Čileu pomaknuo je Zemljinu os za 8 centimentara

Znanastvenici iz NASA-e ustvrdili su da se zbog potresa pomakla Zemljina os te da je skraćen dan. Promjena je zanemarivo mala, ali trajna.
02. ožujka 2010. u 14:25 14 komentara 90 prikaza
Čile
Foto: AFP

Vlasti u Concepcionu, drugom po veličini čileanskom gradu koji je u potresu najteže pogođen, produžile su trajanje policijskog sata do podneva. Pljačke koje su započele u ponedjeljak navečer nastavljene su tijekom noći, kada je zapaljeno nekoliko dućana i poslovnih prostora.

Trenutačna brojka poginulih je 723, ali pretpostavlja se da će još rasti. Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da očekuje porast broja poginulih nakon što se uvede red u komunikacijski sustav u zemlji.

Međunarodna zajednica počela je prikupljati pomoć za Čile. Ujedinjeni narodi ukazali su da su trenutačno najpotrebniji mobilni mostovi, poljske bolnice, oprema za dijalizu i druge liječničke potrepštine te hrana i šatori. Uspostavljen je zračni most između prijestolnice Santiaga i Concepciona.

Tijekom dana u Čile bi trebala doći američka državna tajnica Hillary Clinton koja će sa sobom donijeti pomoć - satelitsku opremu za komunikaciju u hitnim slučajevima.

Znanastvenici iz NASA-e ustvrdili su da se zbog potresa pomakla Zemljina os te da je skraćen dan. Promjena je zanemarivo mala, ali trajna. Znanstvenici su procijenili da se os pomakla za oko osam centimetara. Svaki će dan biti kraći za 1.26 mikrosekunde (mikrosekunda je milijunti dio sekunde)

- Svaki pokret koji podrazumijeva kretanje mase utječe na Zemljinu rotaciju - pojasnio je Benjamin Fong Chao iz NASA-e.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • garincha:

    Na zalost ,zaboravili smo veliku mudrost indijanskog poglavice koji je rekao:Mi ovu zemlju nismo naslijedili od nasih predaka vec smo je posudili od nasih unuka!

  • ZNG:

    Stvarno samo tupsoni nemogu shvatiti koliku količinu mase treba pomaknuti da bi se promjenila os, te nude atomske bombe a neznaju niti izračunati koliko bi ih trebalo, gdje ih postaviti, posljedice i da li je to uopce izvedivo.

  • kripton:

    Fino nas neka nevidljiva ruka skuplja što više u gradove i zgrade da kad nas odluči uništiti onda će to biti odjednom puno