Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOLA MANJE URODA

Jedna namirnica mogla bi poskupjeti od jeseni? Bit će dovoljno, samo je pitanje koliko ćemo plaćati

Podravska polja suncokreta nakon dugotrajne suše
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
19.08.2023.
u 14:25

Ratari navode da će bez obzira na štete od ljetnih oluja, tuče i jakog vjetra suncokreta će na slavonskim poljima biti pa tako i ulja samo je pitanje gdje će to ulje završiti i po kojoj cijeni će ga plaćati hrvatski građani.

Hrvatski građani mogu očekivati dodatni rast cijena prehrambenih proizvoda zbog velikih šteta na poljoprivredi prouzročenih olujnim nevremenom te uništenih polja pšenice, soje, suncokreta i kukuruza. U ovakvoj situaciji mogla bi  skočiti cijena ulja te dosegnuti onu od proljeća prošle godine od dvadesetak kuna ( 2,65 eura ). Vlada je ulje limitirala na iznos 1,72 eura (12,96 kuna), ali uvijek postoji strah da će ga izbaciti iz “socijalne košarice”.

Žetva suncokreta počinje krajem mjeseca i već je jasno da će se na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije požeti upola manje suncokreta, što će za posljedicu imati turbulencije u preradi, pa u konačnici i na tržištu ulja.

"Pa da otkupna cijena suncokreta skoči duplo, a neće, u to sam siguran, hrvatski građani nikako ne bi smjeli osjetiti poskupljenje ulja u trgovinama. Bez obzira na štete i na sva ova uništena polja, suncokreta ima dovoljno da cijene ulja ne idu gore – ističe Matija Brlošić, poljoprivredni proizvođač i član Hrvatske poljoprivredne komore, piše Slobodna Dalmacija.

"Poljoprivrednici su veliki gubitnici. Cijene naših proizvoda padaju i do pedeset posto, a cijene u trgovinama rastu. Prošle je godine cijena suncokreta bila 600 eura po toni, a sada je 320 eura po toni. Po toj logici, cijena ulja treba padati", navodi Briošić.

POVEZANI ČLANCI:

Ratari navode da će bez obzira na štete od ljetnih oluja, tuče i jakog vjetra suncokreta će na slavonskim poljima biti. Zasijano je više površina u odnosu na prošlu godinu pa će se štete nekako uspjeti kompenzirati dobrim prinosima na onim područjima koje nije zahvatila oluja. Ulja će biti samo je pitanje gdje će to ulje završiti i po kojoj cijeni će ga plaćati hrvatski građani.

>> VIDEO Selo štrudle: Pogledajte kako se pripremaju hit štrudle od janjetine

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije