Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poruka nakon sastanka vrha EBF-a: Europske banke spremne su jače kreditirati

U Europskoj bankovnoj federaciji žale se da rast zajedničkog fonda za sanaciju banaka s prvotno ciljanih 55 milijardi eura na više od 70 milijardi eura ne odgovara postojećim rizicima i smanjuje mogućnost dodatnih plasmana.
23. studenoga 2020. u 17:45 0 komentara 306 prikaza
FILE PHOTO: A euro logo sculpture stands in front the headquarters of the European Central Bank  in Frankfurt
Foto: ralph orlowski/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Banke u Europi su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i stanovništvu unatoč povećanoj nesigurnosti i neizvjesnosti u vezi brzine i snage gospodarskog oporavka, poručili su čelnici Europske bankovne federacije (EBF), koja okuplja nacionalne udruge banaka 32 države, nakon sastanka koji se održao krajem prošlog tjedna.

Franak udruga TROŠKOVI KREDITA Sud EU: Ništetne su ulazne naknade, mora se znati što se konkretno naplaćuje

Na njemu su razmatrali aktivnosti banaka, supervizora i regulatora te su posebno pozdravili kombinirane mjere institucija Europske unije poput paketa mjera namijenjenog olakšanom kreditiranju kućanstava i poduzeća u EU. Također, podržavaju promptno usvajanje paketa za oporavak tržišta kapitala čiji je cilj osiguranje dodatne podrške i likvidnosti europskim poduzećima u procesu oporavka od krize.

S obzirom na to da se zdravstvena situacija pogoršava, EBF apelira na zakonodavce da razmotre daljnje mjere koje će omogućiti oslobađanje dodatnih kapaciteta za kreditiranje, poput prilagodbe jedinstvenog sanacijskog mehanizma. Naime, ideja zakonodavaca EU-a je bila imati zajednički fond za sanaciju banaka u iznosu do oko 55 milijardi eura.

Zagreb: Konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića novo povećanje Plenković o kreditnom rejtingu: 'I oni koji nas najstrože ocjenjuju kažu da smo na dobrom putu'

Međutim, zbog dinamične metode izračuna taj iznos je narastao na više od 70 milijardi eura, dijelom zbog povećanja depozita u bankama koje je posljedica COVID-19 krize, a to povećanje nikako ne odgovara postojećim rizicima te smanjuje mogućnost dodatnih plasmana banaka – žele se u EBF-u.

Traže i da se razmotre novi alati namijenjeni rješavanju očekivanog porasta nenaplativih potraživanja (NPL), uključujući reviziju postojeće regulative, pragmatičniji okvir sekuritizacije za poticanje sekundarnog tržišta loših kredita te dosljedan zakonodavni okvir kod stvaranja društava za upravljanje imovinom.

Doktori Zagrebačka županija Liječnicima subvencije na stambene kredite do 1000 kuna

Europske banke su snažne i suočavaju se s COVID- 19 krizom visoko kapitalizirane što omogućava sigurnost klijentima i gospodarstvu. Ulažu se znatni napori kako bi se potaknuo gospodarski oporavak, ali se istodobno uspostavljaju preventivne mjere za upravljanje rizicima i kreditnim gubicima. Fokus mora ostati na potpori realnom gospodarstvu, osiguravajući da se klijenti i cjelokupno društvo podjednako uspješno suočavaju s dosad neviđenim izazovima. Uloga EBF-a je ključna u kreiranju adekvatnog regulatornog okruženja koje će i dalje bankama omogućavati da budu važan dio rješenja u ovoj krizi – komentirao je Jean Pierre Mustier, predsjednik EBF-a, inače čelnik Zabine vlasnice UniCredita.

Na sastanku je naglašeno i da su strukturne promjene poput digitalizacije poslovanja i poticanja zelene ekonomije ubrzane kao posljedica pandemije.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.