Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo povećanje

Plenković o kreditnom rejtingu: 'I oni koji nas najstrože ocjenjuju kažu da smo na dobrom putu'

Zagreb: Konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
15.11.2020.
u 09:37

Zadovoljan što je i treća, najkonzervativnija agencija prepoznala pravodobnu reakciju na ekonomske i financijske posljedice COVID-19, premijer Andrej Plenković iskoristio je taj događaj da se i u subotu obrati javnosti.

Ljudi koji nas gledaju strogo i temeljito kažu da smo na dobrom putu, komentar je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na povećanje kreditnog rejtinga zemlje. Dvije od tri svjetske kreditne agencije već su ranije Hrvatskoj vratile investicijski rejting, dok je treći, najoprezniji, Moody’s podigao rejting zemlje ovaj vikend za jedan stupanj, no i dalje ga drži jednu ljestvicu ispod investicijske razine.

Optimističniji od Bruxellesa

Agencija Moody’s navodi da su izgledi za daljnje poboljšanje stabilni, tako da bi i oni iduće godine mogli slijediti primjere preostalih dviju agencija Fitch te Standard and Poors te dignuti rejting zemlje na investicijsku razinu. Približavanje eurozoni glavna je prekretnica za dizanje rejtinga, smatraju analitičari Moody’sa koji hvale Plenkovićeve poteze te tvrde da su Vlada i središnja banka i tijekom pandemije osigurale predvidljiviji i stabilniji okvir za ekonomsku aktivnost u vrlo neizvjesnom okruženju. No, za razliku od hrvatskih vlasti koje se nadaju euru već 2023. godine, Moody’s smatra da bi hrvatski ulazak u eurozonu mogao biti bliži 2025. godini.

Agencija navodi da su Vladine mjere vezane za epidemiju koronavirusa bile pravodobne i efikasne te očekuje da će Hrvatska nastaviti voditi zdravu ekonomsku i financijsku politiku budući da će ulazak u europodručje zahtijevati održivu ekonomsku konvergenciju.

Zadovoljan što je i treća, najkonzervativnija agencija prepoznala pravodobnu reakciju na ekonomske i financijske posljedice COVID-19, premijer Andrej Plenković iskoristio je taj događaj da se i u subotu obrati javnosti.

– Posebno je bitno što je Moody’s u svojoj analizi opisao značenje našeg puta prema europodručju – istaknuo je premijer, koji je podsjetio što je sve Vlada učinila na putu prema uvođenju eura te na posljednje odluke Vlade vezane za vruće probleme zemlje.

Državnim je bolnicama proslijeđeno 868 milijuna kuna za lijekove, što uključuje novac za Klaićevu, Infektivnu kliniku te Nacionalnu memorijalnu bolnicu u Vukovaru. Istodobno, 472 milijuna kuna pušteno je županijskim bolnicama, ukupno 1,34 milijarde kuna. Naručeno je i cjepivo protiv COVID-19, koje će najprije biti namijenjeno najranjivijima.

– Mi smo u dogovoru s Europskom komisijom zaključili sporazume o kupnji cjepiva unaprijed – naglasio je premijer i ponovio da je Vlada naručila 2,7 milijuna doza od AstraZeneca, 900 tisuća doza od Johnson&Johnsona te rezervirala milijun doza Pfizerova cjepiva – rekao je premijer. Pohvalio se i dogovorom sa sindikatima javnog sektora o povećanju plaća za četiri posto te kazao da je do sada oko 14 tisuća tvrtki sa 70 tisuća zaposlenih radnika zatražilo potpore za čuvanje radnih mjesta u zadnjem ovogodišnjem kvartalu. Sve su to elementi koji pokazuju da smo, kaže, na dobrom putu.

Kad je riječ o ovoj godini, procjena agencije Moody’s je da će gospodarstvo 2020. pasti 8,6 posto, bliža je procjeni hrvatske Vlade nego onoj Europske komisije, koja je nešto pesimističnija. Proračunski bi deficit mogao narasti na 7,5 posto BDP-a, a dug na 88,5 posto BDP-a, vjeruju u agenciji, no dodaju da će naglo pogoršanje visine duga biti privremeno te će padati u idućim godinama. To smanjenje trebao bi poduprijeti postupni oporavak gospodarstva i štedljiva proračunska politika Vlade fokusirana na ispunjavanje maastrichtških kriterija. Agencija također vjeruje da će se smanjivati i naši izdaci za kamate, koji bi iduće godine mogli odnijeti dva posto BDP-a.

Stabilni izgledi odražavaju snažnije institucije u usporedbi sa sličnim zemljama i manju podložnost riziku. Dug je veći nego u sličnim zemljama, ali njegova je cijena prihvatljiva, a rizik duga u inozemnoj valuti smanjen ulaskom u Europski tečajni mehanizam.

Pojačane i ambicije za euro

Kao naša prednost spominje se i činjenica da je imovina stanovnika daleko veća nego u usporedivim zemljama, ali Hrvatska je relativno malena, njezino gospodarstvo raste sporije i bilježi više oscilacija. Rizici dolaze iz socijalne sfere, posebno pritiska na rast izdataka za mirovine i zdravstvenu zaštitu koji su vezani uz starenje stanovništva i migracije. Moody’s je od ožujka 2016. godine držao hrvatski kreditni rejting na Ba2, dva stupnja ispod investicijske kategorije, a od tada je samo mijenjao izglede, sa stabilnih u ožujku 2016. na pozitivne u ožujku 2017., a pozitivne u travnju 2019. godine.

– Nadomak smo još jedne stepenice da bismo došli u investicijski rejting. Konzistentni put Vlade i HNB-a, od usvajanja strategije, akcijskog plana za ERM 2, do preuzimanja obveza nakon toga koje se odnose na sprečavanje pranja novca i upravljanje te jačanje pravosuđa, s ambicijom da Hrvatska najranije 2023. zamijeni kunu eurom. Politika koju vodimo dobra je i ohrabrujuća za gospodarstvo i poduzetnike te sve naše građane – ocijenio je premijer.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
11:14 15.11.2020.

Plenkovic i narod najbolje zna na kakvom smo putu, jedni to vide optimisticno a drugi misle da smo u ku.... Istina je negdje izmedju.

HŽV
12:31 15.11.2020.

HDZ - -30 godina na pravom putu......i Sanader je bija na pravom putu....

NE
Neo001
15:40 15.11.2020.

Zahvaljujući Plenkoviću Hrvatska je na dobrom putu i na nogama, sa kilavim šmrkavcem i njegovom bagrom, najgorom vladom na svijetu Hrvatska je bila na koljenima, zadužena za 100 milijardi i još toliko opljačkana i to u vremenu kada nije biloo pandemije, potresa ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije