Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Sud EU: Ništetne su ulazne naknade, mora se znati što se konkretno naplaćuje

Budući da naknade za obradu kredita u hrvatskim potrošačkim ugovorima ne sadrže nikakva objašnjenja, osim šturoga pojma „naknada za obradu kredita“, sve takve naknade su nepošteno ugovorene i zbog toga su ništetne, objašnjava Udruga Franak
20. studenoga 2020. u 10:26 0 komentara 2521 prikaza
Franak udruga
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Sud EU odlučio je u nekoliko spojenih predmeta (C-84/19, C-222/19 i C-252/19) da su "općenite" ulazne naknade koje ne odražavaju konkretnu uslugu – ništetne.  

Zaba kažnjena s 33 milijuna kuna zbog cijelog niza propusta u sprječavanju pranja novca ISTRAŽILI SMO Zaba treba platiti ogromnu kaznu: Evo koliko su druge banke plaćale zbog pranja novca

U odluci suda od 3. rujna 2020. stoji:

  1. Da nekamatni troškovi kredita koji su u okvirima maksimalne efektivne kamatne stope jesu podložni ispitivanju poštenosti na temelju Direktive 93/13.
  2. Da troškove koji ne čine glavnicu i kamate nacionalni sud mora provjeriti u smislu čine li oni stvarnu uslugu, i jesu li ti troškovi transparentno ugovoreni, a to znači da nije dovoljno da su gramatički razumljivi, nego moraju sadržavati i jasne ekonomske kriterije zbog kojih se takvi troškovi ugovaraju.
  3. Da je ulazna naknada za obradu kredita primjerena samo ako je jasno na koju se konkretnu uslugu ta naknada odnosi.
  4. Da nacionalni sud mora provjeriti je li ulazna naknada ugovorena kao primjerena naknada odnosno kao odredba koja sadrži prirodu troška i uslugu koja se daje za naplaćenu naknadu.
  5. Da nacionalni sud mora utvrditi proporcionalnost ugovorene naknade u odnosu na uslugu koja je pružena te na iznos ugovorenog kredita.

U skladu s tim pojašnjenjima, pravni tim Udruge Franak, koja je izvijestila o presudi, pojašnjava da se može zaključiti, budući da naknade za obradu kredita u hrvatskim potrošačkim ugovorima ne sadrže nikakva objašnjenja, osim šturoga pojma „naknada za obradu kredita“, da su sve takve naknade nepošteno ugovorene i zbog toga su ništetne.

Doktori Zagrebačka županija Liječnicima subvencije na stambene kredite do 1000 kuna

– U Hrvatskoj se primjenjuje početno ugovorena kamatna stopa, pa je moguće da će odgovorom na pitanja iz spojenih poljskih predmeta Sud EU utjecati na promjenu sudske prakse u Hrvatskoj, koja može biti samo u korist potrošača – smatraju u UF-u.

Sud EU 25. studenoga odlučivat će i o rumunjskom predmetu C-269/19, u kojemu će biti odgovoreno na pitanje koja se kamata primjenjuje ako je ugovorena neodrediva promjenjiva kamatna stopa, jednako kao što su ugovarane kamate u Hrvatskoj sve do 2013., a očekuju se odgovori na sljedeća pitanja:

  1. Je li u tome slučaju primjenjiva početno ugovorena kamatna stopa?
  2. Je li u tome slučaju primjenjiva fiksna marža s početka ugovornog odnosa uz dodatak  euribora/libora?
  3. Ako nije moguće ni jedno od tih rješenja, koji konkretni pravni lijek valja primijeniti na takvu nepoštenu ugovornu odredbu, odnosno kako bi onda trebalo obračunavati otplatu takvoga kredita, s kojom kamatom ili čak možda i bez kamate?
Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.