Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRIJUMF OPORBE

Portugalci na lokalnim izborima kaznili politiku mjera štednje

Pedro Passos Coelho
Reuters/PIXSELL
30.09.2013.
u 10:53

Vladajuća konzervativna koalicija PSD-CDS dobila je 28,3 posto glasova, oporbena Socijalistička stranka 36,7 posto

Osim specifične borbe u svakom mjestu, Portugalci su na nedjeljnim lokalnim izborima kaznili politiku mjera štednje koju dvije i pol godine provodi vlada desnog centra na čelu s premijerom Pedrom Passosom Coelhom.

Vladajuća konzervativna koalicija PSD-CDS dobila je 28,3 posto glasova dok ju je na prošlim parlamentarnim izborima u lipnju 2011. podržavalo više od 40 posto birača. Oporbena Socijalistička stranka osvojila je pak 36,7 posto glasova, 10 posto više nego na prošlim generalnim izborima.

Ovo su bili prvi lokalni izbori od kada je Portugal 2011. posudio od međunarodnih institucija 78 milijardi eura te nakon što se zauzvrat obvezao povećati poreze i provesti mjere štednje uključujući rezanje izdataka u državnoj upravi, zdravstvu, školstvu... Stopa nezaposlenosti trenutačno iznosi 17 posto, a početak predizborne kampanje poklopio se s dolaskom inspektora “Troike”, čiji je zadatak kontrolirati pridržava li se zemlja uvjeta iz “bail-out” programa.

Socijalisti, koji su bili na vlasti kada je Portugal bio pred traženjem pomoći, osvojili su 100 od 308 gradonačelničkih mjesta. Premijer Coelho čestitao im je na “važnoj pobjedi”, no na nacionalnoj razini najavio je nastavak politike “neophodne za izlazak iz krize, vraćanje povjerenja i gospodarskog rasta”. Socijalisti će imati gradonačelnika u glavnom gradu Lisabonu, no u Portu, drugom gradu po veličini, pobijedio je nezavisni kandidat Rui Moreira. Uslijed razočaranja dvjema najvećim strankama na izborima se pojavio rekordan broj nezavisnih kandidata.

“To šalje ozbiljnu poruku našem političkom sustavu”, kaže politolog iz Lisabona Adelino Maltez.

Predsjednik Portugala Anibal Cavaco Silva poručio je da budućnost vlade nije ugrožena. U lipnju je vlada bila pred kolapsom nakon što ju je napustilo dvoje ministara protiveći se aktualnim mjerama štednje, no intervenirao je Silva održavši stabilnost u zemlji potrebnu da Portugal do sredine iduće godine ispuni obećano iz „bail-out” programa. Portugalski dnevni list Público u subotu je, pak, naveo da Bruxelles već radi na drugom paketu pomoći za Portugal ako se zemlja ne bude mogla financirati samostalno na međunarodnom tržištu, nakon što ju u veljači ponovo obiđu inspektori "Troike”.

>> Portugal izašao iz recesije zahvaljujući turističkoj sezoni

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije