Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedno od najtraženijih zanimanja

Porezne olakšice zadržavaju IT kadar

it
Foto: Thinkstock
08.09.2016.
u 11:00

Rumunjska je uvela porezne olakšice za tvrtke i pojedince iz IT sektora, što je pozitivno djelovalo na zadržavanje najkvalitetnijeg kadra

Jedno od najtraženijih zanimanja u zemlji jesu IT-ovci. Tvrtke su u stalnom vapaju za tim kadrom, a isto tako upozoravaju da je premalo kvota na fakultetima iz kojih takav kadar izlazi.

Poticaji za IT sektor

Industrija softvera u Hrvatskoj bilježi rast prihoda od približno 10% na godišnjoj razini, sa znatnim udjelom izvoza.

– Taj rast bit će nemoguće pratiti i održavati bez strateške orijentacije države na dugoročno povećanje ulaganja u visokoškolsko obrazovanje u području STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), kojoj će se povećanje investicija u obrazovne kapacitete u razmjerno kratkom roku posredno isplatiti. Država bi trebala razmisliti kakvim bi se sve poticajnim mjerama oni najbolji mogli zadržati u zemlji, mjerama koje ne trebaju biti socijalnog karaktera, nego koje im trebaju omogućiti da ono što traže u inozemstvu mogu ostvariti i u Hrvatskoj. Primjerice, Rumunjska je uvela znatne porezne olakšice za tvrtke i pojedince povezane s IT sektorom što je pozitivno djelovalo na zadržavanje najkvalitetnijeg kadra u zemlji, privuklo nove investicije i visokotehnološke kompanije u zemlju, a IT tvrtkama omogućilo da u relativno kratkom roku ostvare značajan rast poslovanja i prihoda – kaže Hrvoje Džapo s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Centar karijera

Na FER-u postoji i Centar karijera koji ujedinjuje izvannastavne aktivnosti usmjerene na razvoj karijere studenata, poput karijernog savjetovanja, dodatnih edukacija i radionica, umrežavanja s poslodavcima preko programa stručnih praksi i projektno orijentiranu nastavu u suradnji s gospodarstvom (kroz završne i diplomske radove), poticanje studentskog poduzetništva, koordinacije studentskih udruga i studentskih stručna natjecanja.. 

> > Trebamo tisuće IT-stručnjaka, zašto ih onda ne bismo uvezli?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije