Naslovnica Vijesti Hrvatska

Polušpilja Krapina jedna od europskih rijetkosti

06. studenoga 2008. u 18:09 8 prikaza

KRAPINA – Grad Krapina, Ministarstvo kulture i Krapinsko-zagorska županija bit će pokrovitelji proslave 60. godišnjice proglašenja polušpilje Hušnjakovo zaštićenom prirodnom vrijednošću, prvim paleontološkim spomenikom prirode u Hrvatskoj.

Polušpilja Hušnjakovo je rješenjem Zemaljskog zavoda za zaštitu prirodnih rijetkosti od 22. studenoga 1948. proglašena zaštićenom prirodnom rijetkošću kao jedan od najznačajnijih paleontoloških lokaliteta u Europi u kategoriji paleontoloških spomenika prirode. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u županiji i Muzeji Hrvatskog zagorja, Muzej evolucije i nalazište pračovjeka Hušnajkovo planiraju taj važan datum obilježiti prirodnim programom koji obuhvaća brojne aktivnosti vezanih za zaštitu i očuvanje geološke i paleotološke baštine.

Ovo je i važna obljetnica za Grad Krapinu, koji će novčano pomoći brojne aktivnosti. Glavni je nositelj programa Dani geološke baštine u Krapini je Muzej evolucije. Prema riječima više kustosice Vlaste Krklec planira se održati okrugli stol, koji će okupiti eminentne stručnjake i zaštitare prirode, radionice za edukaciju mladih, izložba, a izdat će se i prigodna poštanska omotnica i pečat te na lokalitetu postaviti interpretacijske ploče. Predavanje o neandertalcima i genima održat će i poznati paleontolog Jakov Radovčić. Ova je godina proglašena Međunarodnom godinom Planeta Zemlje.Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?