Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Policija imala 17.100 postupanja nad ilegalnim migrantima ove godine

Od početka migrantske krize policija je našla osam mrtvih migranata koji su stradavali u kombijima u kojima su ih krijumčari prevozili ili uslijed ozljeda zbog neprohodnog terena kojim se pokušavaju probiti prema EU
29. studenoga 2019. u 16:29 1 komentara 316 prikaza
Migranti na graničnom prijelazu Maljevac
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U prvih 10 mjeseci ove godine policija bilježi 17.100 postupanja nad ilegalnim migrantima, a među njima je dio migranata koji su više puta pokušavali prijeći granicu, istaknuto je na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost gdje su na zahtjev čelnika tog saborskog radnog tijela predstavnici MUP-a i Ravnateljstva policije predstavljali izvješće o stanju sigurnosti državne granice, provođenju postupaka za ostvarivanje međunarodne zaštite, te ispunjavanju uvjeta za pristupanje RH Schengenskom prostoru.

Vlatko Cvrtila Hrvatska kakvu trebamo Cvrtila: Migracije će postati naša stvarnost, moramo se adaptirati

– Zbog zlouporabe prava na međunarodnu zaštitu imamo 1627 tražitelja azila i izražavatelja namjera traženja azila ove godine. U prosjeku onda 25 dana borave u azilu u Porinu, a otprilike toliko traje i razdoblje u kojem čekaju iskaznicu tražitelja azila. Problem je što onda opet pokušavaju ilegalno prijeći granice i zato i imamo tako veliki broj postupanja policije – objasnio je načelnik Uprave za granicu MUP-a i član ravnateljstva policije Zoran Ničeno. Odbacio je tvrdnje da hrvatska policija hvata ilegalne migrante na hrvatskom teritoriju i onda ih prisilno vraćaju u BiH, bez da prije obave propisanu proceduru u kojoj bi im trebalo biti omogućeno traženje azila.

Osvrnuo se i dva nedavna slučaja ranjavanja ilegalnih migranata vatrenim oružjem, gdje je objasnio da su policajci imali metak u cijevi jer su procijenili da postoji mogućnost opravdane uporabe oružja.

Migranti i policija Incident kod Mrkoplja Propucanog migranta prijavit će za napad

– U oba slučaju riječ je o vrlo neprohodnom terenu po kojem je teško hodati, u prvom slučaju je policajac prvo jednom zapucao u zrak tražeći tako pomoć kolega, da bi se zatim poskliznuo i ispalio metak koji je pogodio migranta koji se i dalje nalazi u bolnici u Rijeci. U drugom slučaju riječ je o sličnom neprohodnom terenu, gdje je policija imala zasjedu u šumi, i nakon upozorenja migrantima oni su se razbježali i jedan se sukobio s policajcem te je došlo do opaljenja, ali je srećom riječ o lakšoj ozljedi – pojasnio je Ničeno.

Među prvima u Europi, zbog dobre organizacije, nastavlja, hrvatska je policija uhvatila 886 počinitelja kaznenog djela krijumčarenja migranata zbog koristoljublja, odnosno zarade. Uz to, prijavljene su 162 osobe za pomaganje migrantima, ali je naglasio da se ne prijavljuju ljudi koji migrantima daju vodu ili hranu, već oni koji ih pokušavaju prevesti preko granice, a ovdje je uglavnom riječ o volonterima koji to ne rade zbog zarade.

NESTALO IH 20-AK Potresna snimka spašavanja djeteta: Iz ralja velikih valova izvukli ukupno troje djece

Stanovnici Gorskog kotara, naglasio je, tražili su pomoć policije zbog migranata koji su uništavali njihove kuće, planinarske domove i vikendice. Pri tome se, dodaje, neke prostore ne samo koristili za spavanje, nego baš devastirali, pa su recimo, iako u kući postoji kamin, palili vatru nasred dnevnog boravka, radili nuždu po kući, a u jednom su slučaju devastirali i kapelicu.

Od početka migrantske krize policija je našladevet mrtvih migranata koji su stradavali u kombijima u kojima su ih krijumčari prevozili ili uslijed ozljeda zbog neprohodnog terena kojim se pokušavaju probiti prema EU, odgovorio je Ničeno na pitanje Mostove Ines Strenje. Dok je oporbu zanimalo da se pojasne svi navodi o nezakonitom postupanju policije, vladajući zastupnici govorili su kako se ne bi trebalo generalizirati, već stajati uz našu policiju koja čuva hrvatske granice. Na odboru nisu doneseni nikakvi zaključci jer su vladajući u pola sjednice napustili dvoranu kako bi otišli na glasovanje u Sabor.

 

SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • Bojnik:

    Nek nas ministar prica kako mi nemamo pritisak migranata na granicu.A to su samo oni koje smo ulovili....za one koji su prosli nemamo broj?