Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova tragedija

Policajcu koji je ubio crnca u Atlanti do 20 godina zatvora

Former Atlanta Police Department officer Garrett Rolfe conducts sobriety test on Rayshard Brooks in a Wendy's restaurant parking lot
Foto: ATLANTA PD/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/8
15.06.2020.
u 18:18

Rayshard Brooks još je jedan ubijeni Afroamerikanac, a bijelac mu je pucao u leđa na parkiralištu restorana

Policajac Garrett Rolfe koji je u Atlanti, u američkoj državi Georgiji, ubio Afroamerikanca Raysharda Brooksa (27) mogao bi dobiti do 20 godina zatvora. Obdukcija je pokazala da su Afroamerikanca usmrtila dva metka ispaljena iz pištolja, a na njega je u noći s petka na subotu pucao bijelac Rolfe. Rezultati obdukcije, koju je proveo sudski liječnik, objavljeni su u nedjelju navečer.

Ostavke, otkazi i premještaji

Brooksu je oštećeno više organa zbog dvije rane zadobivene vatrenim oružjem u leđa, a događaj je okarakteriziran kao ubojstvo i stotine osoba tijekom prosvjeda u Atlanti tražile su pravdu. Tužiteljstvo razmatra optužbe protiv policajca Rolfea, koji je dobio otkaz, a policajac Devin Bronsan, koji je bio s njime, dobio je premještaj. Ravnateljica policije u Atlanti, bjelkinja Erika Shields podnijela je ostavku. Njezina suradnja s gradonačelnicom Atlante, Afroamerikankom iz Demokratske stranke Keishom Lanceom Bottoms bila je dobra, no Bottoms je sada oslabljena u borbi protiv nasilja u tome gradu, koji je nedavno ocijenjen kao šesti najopasniji grad u SAD-u.

>> VIDEO Prosvjednici zapalili Wendy's gdje su dvojica policajca ubila Afroamerikanca

Erika Shields podnijela je ostavku uz kratko priopćenje u kojem piše da je više od dva desetljeća bila u službi s najobučenijim policajcima Atlante. Uz “veliku ljubav i poštovanje prema tom gradu i njegovu policijskom odjelu, povlačim se kao šefica policije s punim povjerenjem prema gradonačelnici”, napisala je Shields, koja je na čelo policije došla 2016. Bila je druga žena u povijesti na čelu policije u Atlanti, rođena je u državi New York, studirala je međunarodne odnose na Sveučilištu Webster u Missouriju i kriminologiju na Sveučilištu Saint Leo u Floridi.

Počela je kao financijska brokerica u Bostonu, a policijsku uniformu odjenula je 1994. u Atlanti. S gradonačelnicom Bottoms postrožila je pravila kako bi suzbila policijsko nasilje, ali, čini se, teško je ugušiti divlju kulturu koja uspijeva nadživjeti i izmjenu pravila.

Shields je, čini se, podnijela ostavku upravo zbog prevladavanja mišljenja da treba pucati, pa i u eventualno pijanu osobu koja je u bijegu. Jedna je policijska patrola 2. lipnja zaustavila automobil s dvojicom afroameričkih studenata koji su se vraćali kući nakon sudjelovanja na prosvjedu za Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je policija ubila 25. svibnja u Minneapolisu i pritom su prema njima bili nasilni. Shields se savjetovala s gradonačelnicom Lance Bottoms glede daljnjih koraka i 6. lipnja donijela novi pravilnik o procedurama kojih se moraju pridržavati policajci.

>> VIDEO I u Zagrebu je održan prosvjed podrške pokretu Black Lives Matter

Laki na pištolju

“Zabranjena je upotreba smrtonosnog oružja, pa i za jednostavno upozorenje. Oružje se može upotrijebiti samo u slučaju stvarne prijetnje smrću ili teškim ozljedama”, piše, uz ostalo, u novom pravilniku Erike Shields. A ni tjedan dana kasnije ubojstvom Brooksa stigao je odgovor o policajcima na terenu. To je, čini se, navelo šeficu policije da podnese ostavku.

Tužitelj okruga Fulton u kojem se nalazi Atlanta Paul Howard izjavio je da bi policajac Rolfe mogao biti optužen za tri moguća kaznena djela, a najteže je namjerno ubojstvo, a za koje se može dobiti do 20 godina zatvora.

Brooks je spavao u automobilu na parkiralištu jednog fast fooda. Policajci su ga probudili i kontrolirali je li pijan. Nakon što se držao mirno, Afroamerikanac je oteo policajcu elektrošoker i počeo bježati. Policajac mu je pucao u leđa.

Bivši policajac Dan Bongino izjavio je za konzervativni TV-program Fox & Friends Weekend da su policajci reagirali ispravno. Jer, uz ostalo, nisu smjeli pustiti pijanu osobu. No prema pravilima koja je donijela šefica policije Shields, ipak nisu smjeli pucati. Da su američki policajci, posebno prema Afroamerikancima, laki na pištolju, pokazuje i broj ubojstava koja počine, njih oko 1100 godišnje. Od 2013. do 2019. policajci su u SAD-u ubili 7663 osobe.

Komentara 27

KR
krademoimiloradaljubimo
18:56 15.06.2020.

Zašto bi dobio 20 godina? Eventualno 20 medalja. Pucao je u bjegunca naoružanog šokerom koji se opirao uhićenju, dakle u opasnu osobu.

ZG
zg1985
19:00 15.06.2020.

sesti najopasniji grad..pa nije zbog bijelaca opasan

DU
Deleted user
19:15 15.06.2020.

Da je bilo obratno za vas bi bio heroj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije