Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burna rasprava u saboru

Polemika oko obuke ukrajinskih vojnika: 'Ovo je direktno uvlačenje Hrvatske u rat između Rusije i Ukrajine, NATO-a i Rusije'

Zagreb: Zastupnike očekuje 15 sati rasprave o amandmanima na proračun
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.11.2022.
u 14:05

Nismo mi jedina zemlja. Već se 16 ili 17 zemalja javilo. Tako da nemojte dezinformirati javnost - kazao je Jandroković reagirajući na Sačićeve i Buljeve istupe

Tijekom današnje saborske rasprave, koju čine izjašnjavanja stajališta zastupničkih klubova, kao i izjašnjavanje o 435 predloženih amandmana na državni proračun, opet se povela polemika zbog obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu Misije Europske unije za pomoć Ukrajini i obuci ukrajinskih vojnika (EUMAM).

Branko Bačić (HDZ) kazao je kako se sudjelovanjem u toj misiji još jednom daje jasna pomoć Ukrajini kao žrtvi brutalne ruske agresije. 

- U ustavno-pravnom smislu misija je oslonjena na članak 7. Ustava, kao što ih je u proteklih deset godina u Saboru raspravljeno njih 44 - rekao je Bačić na što je reagirao Željko Sačić (HS).

- NATO je odbio pokroviteljstvo nad tom misijom. I NATO je time poručio - ako obučavate, prihvatite rizik - ustvrdio je Sačić ponovivši kako cijela Hrvatska i saborski zastupnici osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, Ukrajini daju pomoć i time pokazuju svoju solidarnost i sućut s tim narodom.

- Ali ne možemo ići do razine koja ugrožava našu budućnost - poručio je Sačić.

Humanitarna pomoć Ukrajini prihvatljiva je i Miri Bulju (Most).

- Ali ovo je direktno uvlačenje Hrvatske u rat između Rusije i Ukrajine, NATO-a i Rusije - smatra Bulj. 

Bačić je potom prozvao Sačića zbog nedosljednosti kazavši mu da je prije nekoliko mjeseci odlučivao o vojnoj Misiji NATO-a zbog opasnosti da se ruska agresija ne "prelije" na istočno krilo NATO-a, što mu tada nije smetalo. 

- Na kraju će gledati samo jedno - jesmo li u trenutku brutalne agresije na Ukrajinu bili na strani Ukrajine li na strani Putina - ponovio je Bačić još jednom tezu koju izgovara već danima. 

I Ante Deur (HDZ) ustvrdio je kako ovakav način obuke i pomoći Ukrajini ne ugrožava Hrvatsku jer se radi o istom protokolu kao i prije, a prije se taj protokol nije problematizirao i dovodio u pitanje kada se radilo, primjerice, o misijama u Afganistanu. 

A tijekom te rasprave čelnik Sabora Gordan Jandroković zastupnike je upoznao s informacijom koliko se zemalja javilo za sudjelovanje u Misiji Europske unije za pomoć Ukrajini i obuci ukrajinskih vojnika (EUMAM). 

- Nismo mi jedina zemlja. Već se 16 ili 17 zemalja javilo. Tako da nemojte dezinformirati javnost - kazao je Jandroković reagirajući na Sačićeve i Buljeve istupe. Pritom je i najavio da će se o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika u Saboru raspravljati preksutra, u srijedu. 

- Bit će vrlo zanimljivo jer vidimo da to nije samo pravno, nego i političko pitanje te da očito ne misle svi kako Ukrajini treba pomoći, no svi će to moći artikulirati u srijedu kada ćemo imati raspravu - reče Jandroković. 

Komentara 61

KO
koraknaprijed
14:30 28.11.2022.

Milanovic,Petro,Grbin kao i većina naše tužne opzicije koristi žrtve silovanja,ubojstva i progona da pokažu građanima da POSTOJE i da nemaju pameti ni morala da pokažu nešto pametno, plemenitog i koristimo.

DU
Deleted user
14:37 28.11.2022.

Koje jadno izmotavanje. Nije problem kada naši topovi pucaju na Ruse nego je problem obučavati pirotehničare.

DU
Deleted user
14:36 28.11.2022.

tipicno za ovo podneblje. jednu vaznu temu koriste fosili komunjare i oni koji su 91e sjedili u kaficu za populisticke poklice. necemo se valjda jos 100 godina rijesiti tih zahrdjalih partizana i njihovih potomaka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije