Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postao je heroj

''Željezni general'': Tko je čovjek koji je promijenio tijek rata u Ukrajini?

Russia retreat from Kherson
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/2
27.11.2022.
u 14:16

Valerij je rođen u Novograd-Volinski na zapadu zemlje, a diplomirao je na lokalnoj vojnoj školi 1993. godine, dvije godine nakon što je Ukrajina proglasila neovisnost od Sovjetskog Saveza. Potom je pohađao vojnu akademiju u Odesi, gdje je diplomirao 1997. godine.

Ruske snage tijekom prvih mjeseci rata u Ukrajini uspjele su zauzeti veći dio istoka zemlje uz brzo napredovanje iz pravca Krima i Donbasa. No situacija se preokrenula kada su Ukrajinci dobili veće količine oružja, a jedan čovjek preokrenuo je tijek rata te upisao jedan od najvećih uspjeha ukrajinske vojske do sada, odnosno preuzimanje kontrole nad Hersonom. Njegovo ime je Valerij Zalužnji. Zovu ga''željezni general'', zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine, a zamjenica ministra obrane Hana Malijar još ga je u rujnu izdvojila ''kao osobu koja će postati heroj Ukrajine''.

Valerij je rođen u Novograd-Volinski na zapadu zemlje, a diplomirao je na lokalnoj vojnoj školi 1993. godine, dvije godine nakon što je Ukrajina proglasila neovisnost od Sovjetskog Saveza. Potom je pohađao vojnu akademiju u Odesi, gdje je diplomirao 1997. godine, piše N1.

Godine 2014. kada su krenuli sukobi na istoku zemlje bio je raspoređen u regiju Donbas. Iako je ukrajinska vojska u to doba izgubila dijelove teritorija, ukrajinske snage su se pregrupirale što je donijelo nekoliko pobjeda, a Zalužnji je stekao svoju reputaciju. General s četiri zvjezdice na sadašnju dužnost imenovan je u srpnju prošle godine. Intervjue daje rijetko, a njemu bliske osobe kažu kako većinu vremena provodi u vojarnama.

Inače, dva mjeseca prije napada na Ukrajinu, Zalužnji je pripremao svoju vojsku za trenutak kada će doći do udara, u tajnosti, a detalje nije rekao čak ni vlastitom ministarstvu obrane. Svoje jedinice raspoređivao je po sjeveru, oko Kijeva dok su pokreti trupa vršeni na takav način da su neprijatelji vjerovali da su stacionirani u svojim baza što se pokazalo kao ključna i odlučujuća odluka u spašavanju zemlje.

Iako nije preuzimao zasluge za uspjehe na bojnom polju, na društvenim mrežama pohvalio je časnike, vojnike i civile. Ankete pokazuje kako je zapovjednik osoba u Ukrajini kojoj ljudi najviše vjeruju, a iako su se pojavile informacije o sukobima s predsjednikom Volodimirom Zelenskim , obojica tvrde da je riječ o dezinformacijama.

U jednom od rijetkih intervjua koji je dao za magazin Time pohvalio je svog protivnika, ruskog načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova što obično nije praska.

-Odgojen sam na ruskoj vojnoj doktrini i još uvijek mislim da se znanost o ratu nalazi u Rusiji. Učio sam od Gerasimova. Pročitao sam sve što je ikada napisao. On je jedan od najpametnijih ljudi, a moja očekivanja od njega su bila ogromna- rekao je tada te prezano da ga je obučavala Crvena armija.

-Predivno je kada poznajete neprijatelja, kako on djeluje i uz pomoć stranih partnera možete ih pogoditi u njihove slabe točke- rekao je Vitalij Markiv, časnik Ukrajinske nacionalne garde.

Također, kada je general Mark Miley sugerirao da bi Kijev mogao iskoristiti zimu za postizanje dogovora s Rusijom, Zalužnji se tome se usprotivio. Američki vojni dužnosnik pohvalio je sposobnost ukrajinskog generala da brzo reagira na ruske akcije i neuspjehe.

-Jednom je prilikom prebacio artiljeriju preko ‘gotovo neprohodnih terena’ kako bi digao u zrak skladište oružja. Radio je majstorski- rekao je pukovnik Mihailo Zabrodski, bivši zapovjednik.

 

Komentara 18

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
14:19 28.11.2022.

obrambeni rat ukrajinaca protiv krvavih agresora bit će godinama predmet vojnih proučavanja, kao i genijalne taktike njihovih vojskovođa koji su s 10x manje opreme i vojnika ostvarili ogromne uspjehe

Königsberg
14:22 28.11.2022.

tandem zelenski -zaluzni izvrsno funkcionira, jedan pokriva političko-informativni dio, drugi vojni

DU
Deleted user
19:43 27.11.2022.

S obzirom na bježanju rusa na svim linijama očito general radi dobar posao..nije to nivo Petra Stipetića ali je ok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije