Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ne u moje ime'

Pokrenuta peticija: Katolici protiv vjerskih ekstremista

vigilare
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
31.10.2017.
u 17:14

Inicijatori peticije: Vigilare, biskup Vlado Košić i udruga U ime obitelji ne zastupaju stavove mnogih kršćana premda se tako predstavljaju

Ne u moje ime – naziv je peticije koju je pokrenula skupina vjernika protiveći se sve glasnijim inicijativama osoba i udruga koje zagovaraju navodnu obranu kršćanskih vrijednosti.

Vigilare, biskup Vlado Košić i udruga U ime obitelji ne zastupaju stavove mnogih kršćana premda se tako predstavljaju, poručuju inicijatori elektroničke peticije koju je od nedjelje navečer do ponedjeljka popodne potpisalo više od 1600 osoba.

Potpisi su poziv Crkvi

– Peticija je poziv Rimokatoličkoj crkvi, našem kardinalu i biskupima, da se vrati Drugom vatikanskom koncilu i dijalogu sa svojim vjernicima, jer Crkvu čini zajednica – podsjeća Lana Bobić, studentica protestantske teologije na protestantskom fakultetu Matija Vlačić Ilirik u Zagrebu, jedna od inicijatora peticije. Autorica je otvorenog pisma u kojem je lani odgovorila svećeniku koji je govorio o ženama kao “drugotnima”. Ističe da biskup Košić, Vigilare i U ime obitelji imaju pravo na stavove, ali nemaju pravo tvrditi da su to stavovi svih vjernika.

“Biskup Košić i njegovi istomišljenici ne govore u moje ime kada siju govor mržnje prema drugima, kada veličaju zločinačku NDH i zalažu se za pozdrav ‘za dom spremni’. Ne želim da se u moje ime iskrivljuje kršćanska istina i propagiraju politike mržnje i isključivosti koje su suprotne porukama evanđelja”, navodi se u peticiji. U nastavku stoji i: “Udruge poput Vigilare, U ime obitelji i sličnih ne govore u moje ime kada se zalažu za promjene zakona kakve bi ugrozile najranjivije skupine društva, posebice žene, a ne za kršćansku, milosrdnu ljubav. Ne želim da se u moje ime uskraćuje budućim naraštajima pravo na kvalitetno obrazovanje, zdravstveni, spolni i vjerski odgoj koji uključuje znanstvene činjenice, učenje o jedinstvu u različitosti i važnosti njegovanja različitosti.”

vigilare
1/17

Komentari vjernika

Potpisnici ostavljaju i komentare: “Kršćansku egzistenciju dogmatiziramo sve jače, proglašavajući sve i svakoga njezinim neprijateljem. Time ju svodimo na sve uži prostor nesvjesni da i Boga svodimo na sve uži prostor”, “Jer ne želim da u ime vjernika kršćanske vjere kao što sam i sama takve osobe iskrivljuju kršćanski nauk i šire mržnju, isključivost, netoleranciju, i vraćaju nas u srednji vijek, još malo pa bi i inkviziciju uvele... to nisu kršćanske vrijednosti koje širi papa Franjo” te “Kao vjernika me vrijeđaju takvi neodgovorni ispadi, takvo banaliziranje svetinja, vezanje vjere i Boga uz određenu ideologiju ili naciju”. 

Komentara 108

LU
Lujo123
17:23 31.10.2017.

lana bobić - LAŽEŠ!!

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
17:42 31.10.2017.

Ne znam za Vigilare i udrugu U ime obitelji, ali biskup Košić sigurno ne zastupa stavove hrpe iskompleksiranih jugoudbaščića i oficirske dece. Inače, trećepotpisana je Biljana bez Gaća, SDP-ovska parazitska uhljebuša koja je za dva dana u Saboru pobrala 150 tisuća kuna.

GU
Gustirna
17:39 31.10.2017.

Kada cetnici,udbasi,partizancine i orjunasi vide da kao takvi ne mogu proci jer su porazehi u domovinskom ratu ond postanu antifasisti....i kada vide da ih kao antifasiste narod i svijet ismijava onda banda postane "umjereni katolici" ...tipa drugarica osaba rada ilii drug osoba zelic...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije