Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEMOKRACIJA U OPASNOSTI

Pokrenut pojačan nadzor nad Mađarskom zbog 'problema u vezi s vladavinom prava'

Publisher Talk with Viktor Orbán
Foto: Britta Pedersen/DPA
1/2
13.10.2022.
u 00:01

U rezoluciji koja se temelji na izvješću, Skupština posebno ističe "rašireno korištenje temeljnih zakona koji zahtijevaju dvotrećinsku većinu" i koje "uvelike ograničava politički pluralizam (...), znak demokratskog sustava".

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) izglasala je u srijedu odluku o pokretanju postupka pojačanog nadzora nad Mađarskom zbog "problema u vezi s vladavinom prava", navodi se u njezinu priopćenju.

Parlamentarni zastupnici Vijeća Europe, koji su ovog tjedna okupljeni na jesenskom zasjedanju, glasali su (95 glasova 'za', 25 'protiv') za to da se protiv Budimpešte pokrene postupak cjelovitog praćenja, navodi se u priopćenju.

Taj postupak "uključuje redovite posjete dvaju izvjestitelja PACE-a, stalni dijalog s vlastima i povremene ocjene koliko zemlja članica poštuje svoje obveze prema Vijeću Europe", dodaje PACE koji drži da su "dugogodišnji problemi u vezi s vladavinom prava i s demokracijom" u zemlji "uglavnom i dalje neriješeni".

Mađarska, gdje je ultrakonzervativni premijer Viktor Orban na vlasti od 2010., pridružila se tako skupini od deset zemalja članica Vijeća Europe nad kojima se provodi sličan postupak: Albaniji, Armeniji, Azerbajdžanu, Bosni i Hercegovini, Gruziji, Moldaviji, Poljskoj, Srbiji, Turskoj i Ukrajini, nabraja PACE u priopćenju.

U rezoluciji koja se temelji na izvješću, Skupština posebno ističe "rašireno korištenje temeljnih zakona koji zahtijevaju dvotrećinsku većinu" i koje "uvelike ograničava politički pluralizam (...), znak demokratskog sustava".

Uz to, mađarski izborni okvir "ne jamči pravedne uvjete za poštene izbore", ocjenjuje parlamentarna skupština VE, uzimajući ipak na znanje da je "prošli mjesec uneseno 17 izmjena u postojeće zakone kojima se nastoji poboljšati rad demokratskih ustanova, povećati transparentnost i (...) pooštriti propisi u vezi sa sukobom interesa".

PACE ujedno poziva "mađarske vlasti da zatraže stručnu pomoć nadležnih tijela Vijeća Europe u vezi s ovim izmjenama".

VIDEO: Objavljena lista najboljih sveučilišta u svijetu: Zagrebačko ostvarilo najgori rezultat dosad

Komentara 4

DU
Deleted user
00:35 13.10.2022.

hvala bogu da kod nas sve po zakonu, hahahahahahahahaaa cujem da su u krapinskim toplicama podigli temperaturu vode za 1 stupanj jer je horvatincicu bilo malo hladno.

XA
xaron
05:58 13.10.2022.

Koja komedija.

Avatar Foton
Foton
05:56 13.10.2022.

Nema komentara, sveucilista nikog ne zanimaju. Svi u turizma, konobariti i kuhati. Kao u karipskim drzavama, sviras, pjevas i dvoris, zabavljas Amere i Svabe. Da nema Srbije, pozalio bi za Jugom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije