Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najpoželjnija Udavača

Pogrešna je teza da je Ivan Sinčić uzeo glasove drugima. To su njegovi birači

Ivan Vilibor Siničić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
02.01.2015.
u 18:55

Smatraju da je dvoje finalista problem, a ne dio rješenja

Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović pomalo neukusno vabe 293.562 birača koja su u prvom krugu dala svoj glas Ivanu Viliboru Sinčiću. Dok su do prije nekoliko dana s prijezirom govorili o mlađahnom "revolucionaru i anarhistu", sada snishodljivo govore da su i njihove ideje koje je otvorio "Živi zid".

Već upecali

Pritom prednjači Ivo Josipović koji tvrdi da su Sinčićevi glasači zapravo njegovi. Malo su se naljutili na svoga ljubimca, ali će se sada, kada nema Sinčića, opet vratiti Josipoviću. A je li baš tako? Već na prvi pogled razvidno je da su Josipović i Grabar Kitarović upecali maksimum glasača iz svog prirodnog političkog staništa. Josipović je osvojio otprilike isti broj glasova koji bi po anketama osvojili SDP-ova koalicija i ORaH. Kolinda Grabar Kitarović osvojila je pak puno više glasova nego što ta ista istraživanja daju HDZ-u i njegovim partnerima.

Stoga je pogrešno govoriti da su Sinčićevi glasači bilo čiji osim njegovi. Jer, da su željeli glasovati za kandidata HDZ-a ili SDP-a, to su mogli učiniti već u prvom krugu. Sinčićevi glasači procijenili su da Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović ne govore o pitanjima koja su njima najbitnija. To su protestni glasači i gubitnici tranzicije. Protiv su glavnih političkih stranaka koje vladaju Hrvatskom od uvođenje demokracije. Oni smatraju da ove dvije stranke i njihovi kandidati ne samo da ne mogu riješiti nagomilane probleme nego su oni sami po sebi problem. To je bio najvažniji razlog zašto su odabrali Sinčića. Ali teško je novu političku zvijezdu i ideološki pozicionirati. Iako stajališta o bankama i ovrhama zapravo spadaju u klasičnu ljevicu, Sinčić se u nekim pitanjima određuje vrlo desno. Recimo, u televizijskim sučeljavanjima jasno je rekao da na svoju inauguraciju ne bi pozvao srpskog predsjednika Nikolića.

Ima dosta konzervativna stajališta i kada je riječ o useljeničkoj politici. Stoga je razumno pretpostaviti da će u drugom krugu dobar dio "sinčićevaca" neće glasovati za kandidate HDZ-a i SDP-a.

Manje zlo

Ostatak koji će glasovati birat će po sistemu tko je od njih dvoje manje zlo. Drugim riječima, začepit će nos i zaokružiti Josipovića ili Kitarović. Vjerojatno će više Sinčićevih simpatizera u drugom krugu glasovati za Josipovića. Ali njihov broj je znatno manji od 293.562 birača koja su u prvom krugu glasovala za Sinčića. Josipović može biti zadovoljan ako skupi bivših sinčićevaca onoliko koliko će bivših kujundžićevaca glasovati za Grabar Kitarović. A to neće biti dovoljno za pobjedu.

>>Sinčić: Podcijenili su me, Josipoviću sam oteo pobjedu u prvom krugu

>>Josipović: Sinčić i ja zajedno igramo na istom terenu

>>Koliko je glasova Ivan Sinčić uzeo Ivi Josipoviću?

Komentara 31

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:22 02.01.2015.

2.krug Josipović 789.000 glasova, Kolinda 989.000 glasova

19
1995josip
19:30 02.01.2015.

Pola tih izgubljenih glasova bude u drugom krugu otišlo Kolindi , jer kažu da je bolji izbor od zampa . Kolinda bude uvjerljivo izabrana za predsjednicu Hrvatica i Hrvata .

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
19:25 02.01.2015.

Tko je šarena laža: Živi zid ili Josipovićev SDP/ORAH?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije