Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podacima protiv virusa

Pogledajte korona kartu Hrvatske

Korona karta Hrvatske
Foto: GDi
1/3
24.03.2020.
u 13:11

Hrvatska tvrtka GDi izradila je nadzornu ploču korona Hrvatske s nizom dodataka, kao što su podaci o broju zaraženih u susjednim državama. Koristili su se su isključivo službenim podacima koji su javno dostupni

Kartu korone izradila je i upravo pustila online hrvatska tvrtka GDi lider u području modernih geoinformacijskih rješenja koja su pravi alat u rukama onih koji donose odluke.

U slučaju koronavirusa pokazuju broj zaraženih, bolesnih, izoliranih prema mjestima prebivališta. Kako kažu iz GDi-ja, u prikazu su se koristili isključivo službenim podacima koji su dostupni u Hrvatskoj i ''posložili'' odnosno integrirali u svoj softver tako da korisnici dobiju kartu u formatu koji je jednostavan za korištenje, pregledan i jasan. Jednostavan i pregledan prikaz u službi je informiranja javnosti, ali prije svega koristan je alat onima koji donose odluke i mjere o zauzdavanju virusa.  

Napomena: Stranice karte se mogu listati strelicama na dnu

 

Ako želite nadzornu ploču Hrvatske otvoriti u zasebnom prozoru, kliknite ovdje.

Kako nam je nedavno već pojasnio  Andrej Lončarić, član uprave GDi-ja, vodeće srednjoeuropske tvrtke na polju geoinformacijskih rješenja, lokacija je izuzetno bitna za krizno upravljanje jer 85 posto svih informacija ima svoju lokacijsku komponentu. 

– U doba koronavirusa zanima nas gdje su bolnice, karantene, ljudi u samoizolaciji, gdje su oboljeli, jesu li kod kuće, gdje rade, gdje stanuju. Bitno je znati gdje je kritična infrastruktura ili gdje su prometnice, mjesta javnih okupljanja... – ističe Lončarić i nastavlja: 

– Da bismo dobili pravi alat, sve te informacije razdvajamo po slojevima pa potom slažemo poput sendviča. Kada ih povežemo i integriramo, dobivamo informacijska rješenja i upravo to je ono čime se mi bavimo.

– Ako nemamo prostorne komponente – govori Lončarić – gubimo mnogo informacija i nemamo pravu sliku i ono što je najvažnije – uvid u situaciju.

Da bi nadzorne ploče bile korisnije, valja imati i prave podatke. Što je više podataka koji se mogu integrirati, jasnija je slika stanja na terenu i ljudima je tada razumljivije s čime se moraju nositi i kako to činiti. 

U ovom slučaju karta ima integrirane sve za sada dostupne ''otvorene'' podatke. S tim da dodatke u ovom pregledu stanja koronavirusa čine i podaci naših susjednih zemalja. Naime, izvori kojima se GDi koristio jesu:  Izvor za RH: koronavirus.hr – Službena stranica Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu, Izvor za svijet: Johns Hopkins University (JHU)

GDi je izradio kartu korone i za susjednu Sloveniju te za kanton Sarajevo, Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Razlikuju se upravo po tome kojim su se sve podacima mogli koristiti. 

Vrijednost geoinformacijskih rješenja jest što ona korisnicima omogućuju takozvanu situacijsku svjesnost u realnom vremenu. Kada pogledate na ovaj način prikazane podatke, postajete svjesni onoga što se zbiva u vašem okruženju, što je iznimno bitno donositeljima odluka. Podiže učinkovitost operacija kriznog stožera i ujedno informira javnost, ističu u GDi-ju.

Komentara 11

ŠE
Švecki epidemiolog dr.Pedersen
13:21 24.03.2020.

Bravo, djeca u 2. razredu bi napravila tek malo bolju kartu.

Avatar Zzzz
Zzzz
13:46 24.03.2020.

Italija je prošle godine u ovo vrijeme imala isti broj umrlih, tko ne vjeruje neka provjeri.

PR
Prat
07:03 25.03.2020.

Za primijetiti je da ustvari Mađarska od naših susjeda ima najmanje zaraženih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije