Naslovnica Vijesti Svijet

Podižu spomenik Titu i zabranjuju ulazak Srbima

Prosrpski mediji u Podgorici objavljuju kako je zabranjen ulaz srpskim intelektualcima zbog prijašnjih izjava
02. studenoga 2018. u 18:31 85 komentara 8974 prikaza
Aleksandar Vučić
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Nakon nekoliko tjedana špekuliranja ipak se ispostavila točnom informacija kako Crna Gora ima sastavljen popis nepoželjnih osoba. Naime, podgorički je portal IN4S iz Podgorice objavio kako je saznao za popis više osoba državljana Srbije kojima će se onemogućiti ulazak u Crnu Goru, iako je crnogorski premijer Duško Marković u nekoliko navrata negirao sastavljanje takvog popisa, ali nije isključio mogućnost da se lista ipak napravi.

Josip Broz Tito 'Antifašizam je živ' Balkanska metropola diže spomenik Titu: 'Režim nije bio demokratski, ali...'

Lista nepoželjnih

– Kada bude potrebe za tim, kada budu postojali opravdani razlozi da takvu listu sastavimo, takva lista neće biti skrivana od javnosti. Osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i koje nisu ovdje dobrodošle, druge liste nema – rekao je tom prilikom Marković.

Navodi se kako su među onima kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru i akademik SANU-a Matija Bećković, povjesničari Čedomir Antić koji je izvanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i viši znanstveni suradnik Instituta za noviju povijest Srbije Aleksandar Raković, izvanredni profesor Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice Dejan Mirović...

'Baska Voda.15.09.2010. Hotel Hrvatska u Baskoj Vodi. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL' Oduzeta imovina? Nezadovoljstvo u Srbiji: 'Hrvati prodaju srpski vojni hotel 'Sutjeska' na Jadranu'

Napominje se kako na popisu, kako kažu zasad, nema srpskog patrijarha Irineja. Novinarima ovog prosrpskog podgoričkog portala posebno smeta te ističu kako je indikativno da Crna Gora sastavlja listu nepoželjnih Srba dok se, kako navode, "širokih ruku dočekuju brojni kriminalci i ratni zločinci – Hashim Thaçi, Ramush Haradinaj, Kadri Veseli i Agim Çeku".

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulaz u Crnu Goru bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji u povodu proslave 100. godišnjice Podgoričke skupštine zakazane za 1. prosinca. Kao glavni razlog navode se njihove prijašnje izjave koje su, prema crnogorskim sigurnosnim službama, “opasnost po sigurnost države”.

Snajperistica Bagira Bila u manastiru Najpoznatija snajperistica u Ukrajini zapravo je iz Srbije. Ratno ime joj je Bagira!

Još je krajem kolovoza velikim brojem negativnih komentara bila popraćena najava Bećkovićeva dolaska na Ćirilicu, festival književnosti u Budvi. Vjerojatno je to zbog dosjetke u kojoj je Crnogorce nazvao "Montenegrinima koji ispunjavaju milom ono što je okupator pokušao silom", a da je onima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci ostalo "još samo da promijene spol".

‘Živio bih tamo kad umrem’

Sam Bećković rekao je kako ne zna je li vijest točna i odnosi li se na njega živog ili mrtvog, jer je imao namjeru da "kad umre, živi u Crnoj Gori".

Goran Marić goran marić Reakcija ministra na srpske provokacije: Hotel Hrvatska nije njihovo vlasništvo

Gotovo istodobno u podgoričkoj je gradskoj skupštini donesena odluka da crnogorski glavni grad dobije spomenik Josipu Brozu Titu.

Prijedlog je podnio gradonačelnik Ivan Vuković koji je istakao da nije u pitanju nikakva nostalgija niti jugonostalgija.

– Riječ je o adekvatnom odnosu o onome što su temeljne vrijednosti crnogorskoga društva, koje su danas napadnute i u Crnoj Gori od određenih društveno-političkih struktura, a, nažalost, i sve više u Europi. Mi smo dužni, kao društvo, da pošaljemo poruku i da kažemo da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj tradiciji, bez koje ne bi bilo ni Crne Gore ni građanskog društva u kojem danas živimo – rekao je Vuković.

>> Pogledajte kuću Vojislava Šešelja u Hrtkovcima

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • TEUTA:

  Cudim se zasto vise srba nego hrvata cita Vecernji List !

 • Avatar AnteDeJure
  AnteDeJure:

  Što se mene tiče, mogu podignut spomenik Brozu i Stalinu i Hitleru, Idi Aminu, Pol Potu i Paja Patku ako žele. Slobodna su država, nek rade što hoće. Jest da ispadaju smiješnim pred svijetom, ali to je njihov problem i ... prikaži još! izbor, nismo više "zajedno" da se brinemo o drugima, imamo dosta posla sa nama samima.

 • ilijan:

  Srbi nemaju intelektualce, oni imaju samo primitivčine