Naslovnica Vijesti Svijet

Balkanska metropola diže spomenik Titu: 'Režim nije bio demokratski, ali...'

Gradonačelnik i inicijator te ideje, Ivan Vuković, kazao je kako odluka o podizanju spomenika Titu ne predstavlja jugonostalgiju
30. listopada 2018. u 19:58 239 komentara 21440 prikaza
Josip Broz Tito
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Podgorica, nekadašnji Titograd, uskoro ima namjeru podići spomenik Josipu Brozu Titu, odlučili su danas odbornici Skupštine glavnog grada Crne Gore.

Neda Ukraden PJEVAČICA NA BRIJUNIMA Neda Ukraden slikala se pokraj Titovog portreta: 'Kad može kraljica, mogu i ja'

Gradonačelnik i inicijator te ideje, Ivan Vuković, kazao je kako odluka o podizanju spomenika Titu ne predstavlja jugonostalgiju, već dokaz da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj orijentaciji.

"Antifašizam u Crnoj Gori je živ i država nema namjeru skrenuti s tog puta“, poručio je Vuković, ocijenivši da u “Titovo vrijeme režim nije bio demokratski, ali su alternative tom režimu bile mnogo gore”.

U obrazloženju odluke navodi se da se na taj način trajno čuva uspomena na istaknutu osobu, revolucionara, borca protiv fašizma i jednog od najvećih svjetskih državnika 20. stoljeća.

Tito u bolničkom krevetu NOVA SERIJA Kreće 'Rat prije rata': Režim je mjesecima tajio Titovo zdravstveno stanje

Navodi se da je Tito iznimno poštivao Crnu Goru i njezinu povijest.

"Uvijek spreman da joj za njene podvige oda najveće priznanje i pomogne u svemu što, za njegova vremena, nije mogla ili smjela sama učiniti", stoji u obrazloženju.

Podsjeća se između ostaloga da je Tito bio jedinstven primjer u povijesti borbe protiv fašizma jer je kao zapovjednik vojske bio stalno na čelu svojih boraca i da je u toj borbi bio i ranjen.

Pogledajte video - Argentina izbacila Jugoslaviju 1990.:

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?